A húshoz (máklávájszhoz)
- borjúhús, 250 g
- paradicsomlé, fél liter
- kevés zöldhagyma zöldje
- egy hagyma
- "magyaros fűszerkeverék" egy jó csipetnyi
- vegeta vagy só
- 2 kiskanál liszt+víz picit besűríteni
- 2 löttyintés olaj
- fél csupor víz
a többihez:
- karfiol, kb 1 kg
- murok kb 300g (2-3 egészséges szép murok)
- 2 tojás
- tej kb negyed liter
- liszt, 2-3 evőkanál
- zöldhagyma 1 kötegnyi
- kapor, 1 maréknyi
- 150 g exquiza túró (de ez inkább csak azért mert volt)
- vékonylaska (levesbe való vékony száraztészta) kb 100-150 g
- prézli (nem PrezLee :D)
Elkészítése:
Először a hússal kell kezdeni. Az olajat belöttyintettem az edénybe, majd hozzáadtam a húst, kevergettem, az apróra vágott hagymát és az apróra vágott zöldhagyma zöldjét is hozzáadtam, felöntöttem a fél csupor vízzel, majd a fél liter paradicsomlével. Fűszereztem szemre ész nélkül, bár a sóval óvatosan bántam mivel a paradicsomlé elég sós. Hagytam rotyogni a tüzön.
A karfiolt rózsáira szedtem és megpucoltam, forrásban levő vízbe tettem és pár percet hagytam főni, ugyanezt a murokkal is. 2 tojásból rántotta szerűséget kevertem, majd egy másik csuporba lisztből eresztéket.
Ezután rétegezni kezdtem: karfiol

a laska:

a hússzósz

megint laska meg az exquiza, kicsi vízzel hígitva

ezután zöldhagymáék következtek, de valahol itt öntöttem bele a tojás+tej keveréket is, majd jó helyen lesz az is alapon a liszt+tejet is.

majd a murkok

a kukorica se maradt ki

a maradék karfiolt apróra törtem és igyekeztem elteríteni a tetején

ezután paradicsommal fedtem be a "hiányosságokat", meg kis kapros kecskesajtot tettem a tetejére .. megint csak azért mert ilyen volt itthon, lehetett volna bármiféle sajt.

ezután közepest tűzre a lerbe tettem és megsütöttem. Úgy ellenőríztem hogy kész van-e, hogy megmozgattam a tálat és ha a leve nem lötyögött, akkor kész.
A végeredmény:

kicsit a tányéron formáját vesztette, valószínüleg másnapra már jobb lesz az állaga is.

A recept még igényel "feljavításokat". Főként praktikus megoldások szempontjából.
Például a tojás+tej és a liszt+tej megoldás mosogatás szempontjából nem jó. Ezt nyugodtan lehet 1 nagyobb akármibe összekeverni. Végül is egy helyre megy, nem fognak veszekedni.
No comments:
Post a Comment