Monday 29 June 2009

Epres, joghurtos, tejszínes sütemény

A tésztához:

  • 5 tojás

  • 250g cukor

  • 5 kanál olaj

  • 125 g liszt

  • 1 tasak vaníliás cukor


A tojás fehérjéből habot kell verni, majd fokozatosan hozzáadni a cukrot, vaníliás cukrot és a tojás sárgákat is, majd fokozatosan az olajat és a lisztet is (kicsi olaj, kicsi liszt, kavargat, megint kicsi olaj, kicsi liszt, kavargat, amíg elfogy - a liszt és az olaj fogy el persze). Margarinnal ki kell kenni a tepsit (kb 25/30 centist)  és kis lisztet elhinteni, majd beleöteni a tészta lapot. Előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt sül meg. Mikor kész van, hagyjuk kihülni, majd vízszintesen kettévágjuk.

A kérmhez kell:

  • 450 g epres joghurt

  • 350ml folyékony tejszín

  • 2 tasak torta zselé

  • 75 g porcukor

  • 300g eper


Elkészítése:

A torta zselét fél órára be kell áztatni hideg vizbe. Ezalatt az idő alatt fel kell verni a tejszínt  és feldarabbolni az epret. Na ezután jön egy szakkifejezés "Bain-marie"-ban megolvasztjuk a zselatint. Tiszta szerencse van internet mert így meg tudtam nézni, hogy "gőz fölött" jelenti ez a nagy szakszó. Majd egy kicsit hagyjuk hülni és összekeverjük a tejszínt, joghurtot, porcukrot és végül a zselatint. Ezután 5 percre a hűtőbe tesszük majd finoman hozzákavarjuk a darabbos epreket. Végül a krémet a két tészta lap közé helyezzük.

Díszítéshez:

  • 2 tasak piros torta zselatin

  • 4 kanál cukor

  • eper a díszítéshez


Az egész tetejére darbbokra vágott gyümölcsöket helyezünk. Igen, pont azt amit az eredeti recept nem ír. Ezért írtam oda dölt betükkel én. Elkészíti az ember a tasakon levő utasítások alapján a zselét, majd mikor egy icipicit meghült (de még nem kötött meg) az egészet a gyümölcsökre kell önteni, majd 2-3 órát kell a hűtőbe hagyni fogyasztás előtt.

forrás: Kaufland újság

No comments:

Post a Comment