Saturday 20 June 2009

Tea teeeeeheeeeeeeeejaaaa!!!

Imádom a teát. Azt is tudom, hogy van FTGFOP tea. Ami azt tarkarja, hogy Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe és ennek semmi köze nincs a narancshoz. A teák világa is olyannyira komplex majd mint a  főzés!  Szokták még azt is mondani, hogy "Far Too Good For Ordinary People" a FTGFOP tea, gondolom ez az angolul tudoknak sokmindent elmond. (A nem tudoknak csak annyit, hogy igazi luxustea... "Túl jó az átlagembernek". ) Az ilyen tea a legkülönlegesebb és az olyanok mint én valami ritkán jutnak hozzá. De ez se baj. Majd egyszer... megnyerem a lottót hamarosan (már vettem lottójegyet is hozzá!) és akkor fogok ilyen teákat inni.

Addig is megelégszem a "dust" minőséggel. Ez van :D Ezt árulják a boltokban, és amíg nem érdekelt különösebben azt hittem egy "márkásabb" tea hű sej haj micsoda minőséget takar. Hát... lehet minőségibb maradékot. És most nem sorolok fel tea márka neveket...

Az történik ugyanis, hogy a tea cserjének a legfelső leveleit amelyet kézzel szednek általában a szorkos kis kínai munkásembrek (és más ázsiai országok  ugyancsak kissé ferde szemű természetesen szorgos munkásai, mert diszkriminációt se akarok)  lesznek a FTGFOP teák alkotói. És ezekből persze kevés van. És rengeteg a bibelődés is vele. Kézzel szedik, kézzel szárítják sodorgatják, meg mittomén mit csinálnak.

Majd vannak a gyakoribb alsó levelek, meg a géppel szedett, szárított, elkészített csomagolt teák. És persze a levelek összetörtsége is mérvadó, minél inkább egészben maradnak a levelek annál minőségibb a tea.. Ami meg törik, morzsolódik, az egyre gyengébb minőségűnek számít. Majd végül marad a "por"...Ami végül bekerül a kis tasakocskákba és modern konyhatündérek (mint én is)  főzőcskéznek belőle fincsi teákat.

Ezután nyilvánvaló, hogy rengeteg tea minősítés van,  wikipédián utána lehet nézni, már  rég elvesztettem a fonalat... örvendek, hogy a FTGFOP betűit nem kavarom és tudom melyik betű mit takar...

Rengeteg teám van otthon.  Most tekintsünk el attól, hogy bolti tea, nem nézem le őket, mert  végül is finomak, s majd nyújtózok FTGFOP teák után mikor megnyertem a lottót, addig megelégszem a "plikkes" teákkal.  Vagyis ezekkel a kis előre csomagolt, belógatós vagy jobb esetben olyan spéci tea akármivel főzhető (két szitaszerű kanálhoz hasonló kütyű) teákkal. Na ebből egyszerűen rengeteg van otthon. A múltkor számoltam valami 30 félét, persze jó párat már benyakaltam, most per pillanat nem tudom mennyi van.

De van. Kezdve a "banális" jázminos zöld teától, a Brazilian Baia névre keresztelt kókuszos, a Teekanne által gyártott Irish Cream, a nagyon kínai zöld tea, a kevésbé kínai, zöld tea erdei gyümölccsel, a mindenféle gyümölcs tea (ami igazából nem tea, hanem gyümölcskivonat :P ) a banános málnás, vaníliás, karamell ízű finomságoktól a már "banális" Pickwick sárgabarackos vagy Roiboos teáig. Van ott majdnem minden.   És még megfeledkeztem vagy 2-3 dobozkáról, ami vegyesen tartalmaz különböző kis teás tasakokat.

Teát inni jó! Természetesen cukor nélkül!

Hmmm tasakos étel... tasakos tea. Lassan fejlődöm... végül is a folyamat a fontos.

No comments:

Post a Comment