Tuesday 16 June 2009

Epertorta

Minden összetevő megkerült a hétvégén készített epertortához, úgyhogy most már elárulhatok egyet s mást. Kezdjük azzal, hogy kedves barátném már szorgalmasan elkészítette a piskótát, úgyhogy azzal nem kellet bíbelődni. Maradt az eper aprózása, a tejszínhab elkészítése (amit túlbuzgóan kissé keményre vertem fel), az összerakás, a díszítés és a megevés.   A piskóta része egyszerűen remekre sikeredett, szépen egyenletesen volt megnőve a tészta. Ilyent amíg nem lesz új kályhám biztos nem fogok tudni készíteni... de azért jó tudni.

A receptet a barátnőm küldte át, így azt egy az egyben bekopipésztezem ide, aztán következnek képek, majd egy két hozzáfűzni való...

Piskóta:
7 tojás
11 evőkanál cukor
12 evőkanál liszt
4 evőkanál víz

A tojás fehérjét a vízzel kemény habbá verni (szoktam tenni bele egy csipetnyi sót, állítólag jobban felverődik).
Kanalanként a cukrot, majd a tojás sárgákat hozzáadni, ezt mind habverővel.
Utána kanalanként a lisztet finoman, óvatosan keverni bele, ezt mar fakanállal. (Én tettem bele sütőport is).
Olajozott, lisztezett (vagy inkább sütőpapírral kibélelt) formába önteni, forróra hevített lerben 5 percig,  utána pedig lehúzni minimumra és tovább sütni félóra-órát amíg megszurkálva nem ragad a fogpiszkálóra.

Krém:
1 kg eper
cukor ízlés szerint
6 dl tejszín

Az epret le kell cukrozni és a hűtőbe tenni 24 órára, hogy levet engedjen.
Másnap leszűrni róla és kicsit ki is csavarni az eprekből a levet.
Ezzel lesz megöntözve a piskóta (mindkét oldala), amit 3-ba vágunk.
A tejszínt fel kell verni majdnem teljesen, utána bele az epret és azzal folytatni.
(én csak az eper felet törtem bele, a másik felet darabkákban hagytam és rá a krémre).
Szóval piskóta megöntözve, krém, eper, piskóta megöntözve, krém, eper, piskóta (hanyatt fordítva) megöntözve és a végen tejszínnel és maradék eperrel vagy más gyümölccsel kidíszítve.

Az eredmény:

DSC_0003 DSC_0004 DSC_0006


DSC_0009 DSC_0010 DSC_0028



A felvágásnál már nagy segítségben volt részünk...

DSC_0018



khm ... kicsit már maszatosak vagyunk, ugyanis megnézegettük ha az ujjunkat a tortába dugjuk mi is történik, és már meg is kóstoltuk a finomságot.

Majd eljött az igazi segítés pillanata, amikor minden eszköz gondos kis kezek által a tortába landolt

DSC_0020



majd hamarosan már innen onnan szotyókáltak tejszínhabok is... amolyan "kő kövön nem marad" stílusba, csak itt hab habon nem maradt.

DSC_0023



de izgulni nem kell, ami leszotyogott az asztalra azt ...  bekaptuk!

S akkor ha már megmutattuk a szépet, következzen egy kis tanulság is... a krémet állítólag 60%-40% arányban kell elosztani. A 60% hoz apróra vagdosott epret adtunk, ezzel lettek a torta lapok megkenve. Persze itt elméreteztük egy kicsit az adagokat, és a lapok közé jó vastagon jutott krém, a díszítésnél már kicsit gondban voltunk... ugyanis a maradék 40% kevésnek bizonyult.

S ha már mindezt elmondtam, elárulok egy nagy titkot... a torta háta vakolatlan maradt!!! De hát ügyes volt a fotós, és ha nem mondom meg :P nem tudja meg senki...

Ezúton köszönöm a képeket, a receptet és a kellemes időtöltést is kedves barátaimnak. Remélem még lesz ilyen s akkor még jobban sikerülnek az ételek.

DSC_0002

P.S:  a torta sokkal finomabb volt mint ami így képekről lejön :P

No comments:

Post a Comment