Sunday 28 June 2009

Oregánó, szurokfű vagy vadmajoránna

A Rakott Karfiol V2.0.0 Beta egyik hozzászóllásában írja Tamás, hogy az oreganó igazán szurokfű. Hmm nahát nahát... eddig úgy tudtam, hogy az a kis lilás virágú izé amit néha kaptam a domboldalon az "majdnem olyan mint az oregánó" de nem az.  A megjegyzésre azonban utána néztem és nicsak nicsak. Az oregánó latin neve Origanum vulgare és a szurokfű latin neve Origanum vulgare ugyanaz! Érdekes minden esetre. Azt hiszem nagy eltévedéseim közepette a kakukfűvel is kevertem... Na de akkor egy kis tudományos olvasnivaló az Oregánó, szurokfű vagy vadmajoránnáról!  Ellenben megyjegyzem, most hogy tudom, mit sem fog változtatni az egészen! Én továbbra is oregánót fogok tenni az ételeimbe. :D :D és nem szurokfűvet!

Mielőtt azonban a lényegre térnék...megemlítem a HŰŰŰ FONTOS KÉRDÉS témába tartozó szavazást is... Mennyi majoranna kell a baracklekvarba?

"A szurokfű vagy vadmajoránna latin nevéből oregánó-nak is nevezik (Origanum vulgare L.) a szurokfüvek nemzetségébe tartozó fűszer és gyógynövény.

Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

Nevezik még közönséges szurokfűnek, vadmajoránnának, újabban oregánónak is.

Frissen leszedett leveleit salátákhoz adják. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják. Mióta a zacskókon a „szurokfű” feliratot „oregano” váltotta fel, rendkívül divatos fűszerré vált. Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is használják.

Levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle.

Nem azonos rokonával, a kerti majoránnával (Origanum majorana). Felhasználásuk ugyan hasonló, de a szurokfű sokkal aromásabb.

Illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő thymolt tartalmaz. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító hatású."

forrás: wikipedia.hu

No comments:

Post a Comment