Saturday 20 June 2009

Zöld dió kompot, lekvár

:D

Erről meg apukám mesélte, hogy valami gyerekkori emléke a nagy kanta zöld dió, amit valami háztáji munka elvégézéséért kapott cserébe egy szomszédasszonyától. A vicces az volt, hogy az meg örvendett, hogy megszabadult a zöld dió kompóttol, apukám meg diadalittasan kurcolta haza és csemegézte meg.

Kerestem valami recepteket zöld dió kompót, lekvár  készítésére, és a következőket találtam:

"Tűvel megszurkáljuk a zsenge, zöld diót. 10 napig áztatjuk hideg vízben, a vizet minden nap cseréljük. 10 nap után cukorszirupot főznk, minden kiló cukorhoz 3 dl vizet adunk. Ebbe beledobáljuk a diókat, majd egy nap múlva kiveszzük belőle és a szirupot újraforraljuk, beleszórunk egy kis fahéjat egy vászonban szegfűszeget. Ismét belerakjuk a diókat, amiket másnap szedünk ki. Ezt ismételjük addig, míga diók minden vizet kiadnak magukból. Legutoljára a diókkal együtt forraljuk fel a szirupot, és mikor kihűlt, üvegekbe rakjuk és lezárjuk."

forrás: izletes.hu

"Amikor a gyümölcs kemény burka még nem alakult ki, és még fatűvel könnyen átszúrható, kell a zölddiót leszedni és három napon át tiszta vízben, a vizet cserélve érlelni, mígnem megfeketedik. Majd a dióba szegfűszeget szúrnak, 35 Ref %-os cukoroldatban előfőzik és egy napig pihentetik. A dióról leöntött levet még két napon át felfőzik az eredeti cukortartalomra és ráöntve a dióra húzatják benne. Majd a 30 Ref %-os levet ráöntve az üvegekbe rakott dióra, amelyet citromkarikával díszítettek, hőkezelik."

forrás: gazlap.hu

és

Zölddió-befőtt


"Hozzávalók:
# 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió
# 2 evőkanál 100%-os ételecet
# kb. 1,5 l víz
# 1 kg cukor
# 8-10 db szegfűszeg
# fél-fél narancs és citrom héja
# 0,5 dl rum


Elkészítés: A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.
Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.

Megjegyzés:
Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból."

forrás: gazlap.hu

hááát elnézegetve a recepteket kicsit elment a kedvem, mert ezzel annyi macera van! Inkább akkor eszem ződ diós napolact joghurtot :D Azt egyszerű kivenni a hűtőből. Bár tuti apukám nagyon meglepődne egy ilyen "gyerekkori emléktől" :D

1 comment:

  1. TAVALY elbambáskodtam az idot,már késon akartam neki fogni,de az idén bizony megcsinálom,már most ellenorzom a diot,tegnap már eldontottem h egy hét és neki fogok :D remélem sikerul,mert már elfogyott az osszes dio kompot :)

    ReplyDelete