Wednesday, 3 June 2009

Majonéz, mixer

Majonéz, vagy a becézet nevén Majom Méz.

Persze mixerrel készül, mert úgy sokkal egyszerűbb és hamarabb megy.

Nálunk a majonéz úgy készül, hogy... ne nevessen senki, de a legbanálisabb receptet is meg kell tanulni!!! Az ám és van aki nem tudja. NA. Lehet pont erre van szüksége. Nem kell mindjárt nevetni.

UFF. Jól megaszontam. S akkor folytassam a majonézt

Kell venni tojást. A  videórecept kezdőknek filmecskében látható egy módszer ahogyan fel lehet ütni a tojást, de majonéz esetén ez nem ajánlott. Késsel pont MEGFELELŐ (na ez gyakorlás kérdése) nagyságú ütést kell mérni pont a tojás közepére, ez majd szépen kettétőrik, ki kell csúsztatni a fehérjét egy pohárkába, a sárgáját meg egy másikba.

Aztán a tojás sárgáját, mert ez az egyik alal pillére a majonéznek, én személy szerint összekeverem egy picike sóval és egy jó becsületes kanál mustárral. És nekifogok adagolni az olajat. Löttyintések formájában történik mindez, nem túl sokat egyszerre, mert majonéz kényes portéka és megsértődik, oszt az nagyon nem jó. Addig kell löttyinteni és kavargatni míg a lentebbi képen látható és sejthető jó kemény massza nem lesz belőle. És mind adagolni kell az olajat. Hogy mennyit ... hát ez tényleg olyan szemre ész nélkül.

A mustárral készített majonéz tudtommal soha nem megy össze készítés közben. Oszt nem tudom. Én mindig így tudtam a majonézt, de hallottam olyant is, hogy nem tett bele mustárt.Anyukám picike citromlevet is szokott bele facsarni a citromból. Pár cseppnyit. Én általában ezen mozdulatot vagy elfelejtem, vagy nincs itthon citromom és akkor természetesen kihagyom :D

[gallery orderby="post_name"]

2 comments:

  1. a mustáros is összemegy, ha nem szépen lassan adagolod az olajat :D

    ReplyDelete
  2. Nekem még soha nem ment össze a mustáros :D és igencsak nyakon öntöm olajjal nem lacafacázok :D
    Na jó, nem fél liter olajat egyből bele, de azért nem adagolom pipettával sem... :D

    ReplyDelete