Minden összetevő megkerült a hétvégén készített epertortához, úgyhogy most már elárulhatok egyet s mást. Kezdjük azzal, hogy kedves barátném már szorgalmasan elkészítette a piskótát, úgyhogy azzal nem kellet bíbelődni. Maradt az eper aprózása, a tejszínhab elkészítése (amit túlbuzgóan kissé keményre vertem fel), az összerakás, a díszítés és a megevés. A piskóta része egyszerűen remekre sikeredett, szépen egyenletesen volt megnőve a tészta. Ilyent amíg nem lesz új kályhám biztos nem fogok tudni készíteni... de azért jó tudni.
A receptet a barátnőm küldte át, így azt egy az egyben bekopipésztezem ide, aztán következnek képek, majd egy két hozzáfűzni való...
Piskóta:
7 tojás
11 evőkanál cukor
12 evőkanál liszt
4 evőkanál víz
A tojás fehérjét a vízzel kemény habbá verni (szoktam tenni bele egy csipetnyi sót, állítólag jobban felverődik).
Kanalanként a cukrot, majd a tojás sárgákat hozzáadni, ezt mind habverővel.
Utána kanalanként a lisztet finoman, óvatosan keverni bele, ezt mar fakanállal. (Én tettem bele sütőport is).
Olajozott, lisztezett (vagy inkább sütőpapírral kibélelt) formába önteni, forróra hevített lerben 5 percig, utána pedig lehúzni minimumra és tovább sütni félóra-órát amíg megszurkálva nem ragad a fogpiszkálóra.
Krém:
1 kg eper
cukor ízlés szerint
6 dl tejszín
Az epret le kell cukrozni és a hűtőbe tenni 24 órára, hogy levet engedjen.
Másnap leszűrni róla és kicsit ki is csavarni az eprekből a levet.
Ezzel lesz megöntözve a piskóta (mindkét oldala), amit 3-ba vágunk.
A tejszínt fel kell verni majdnem teljesen, utána bele az epret és azzal folytatni.
(én csak az eper felet törtem bele, a másik felet darabkákban hagytam és rá a krémre).
Szóval piskóta megöntözve, krém, eper, piskóta megöntözve, krém, eper, piskóta (hanyatt fordítva) megöntözve és a végen tejszínnel és maradék eperrel vagy más gyümölccsel kidíszítve.
Az eredmény:
A felvágásnál már nagy segítségben volt részünk...
khm ... kicsit már maszatosak vagyunk, ugyanis megnézegettük ha az ujjunkat a tortába dugjuk mi is történik, és már meg is kóstoltuk a finomságot.
Majd eljött az igazi segítés pillanata, amikor minden eszköz gondos kis kezek által a tortába landolt
majd hamarosan már innen onnan szotyókáltak tejszínhabok is... amolyan "kő kövön nem marad" stílusba, csak itt hab habon nem maradt.
de izgulni nem kell, ami leszotyogott az asztalra azt ... bekaptuk!
S akkor ha már megmutattuk a szépet, következzen egy kis tanulság is... a krémet állítólag 60%-40% arányban kell elosztani. A 60% hoz apróra vagdosott epret adtunk, ezzel lettek a torta lapok megkenve. Persze itt elméreteztük egy kicsit az adagokat, és a lapok közé jó vastagon jutott krém, a díszítésnél már kicsit gondban voltunk... ugyanis a maradék 40% kevésnek bizonyult.
S ha már mindezt elmondtam, elárulok egy nagy titkot... a torta háta vakolatlan maradt!!! De hát ügyes volt a fotós, és ha nem mondom meg :P nem tudja meg senki...
Ezúton köszönöm a képeket, a receptet és a kellemes időtöltést is kedves barátaimnak. Remélem még lesz ilyen s akkor még jobban sikerülnek az ételek.
P.S: a torta sokkal finomabb volt mint ami így képekről lejön :P
No comments:
Post a Comment