Monday, 8 June 2009

Sütés nélküli gyümölcsös túrótorta

Na igen, az ilyen "sütünk főzünk" recepteket szeretem, aminek már a címe is nagybetűkkel messziről jelzi, hogy nem kell sütni.  Persze, ha már egyszer ott le van írva, akkor el is olvasom és még el se jutok a receptig amire kiderül mégsem olyan kecsegtető ez a sütés nélküli dolog.  Ugyanis állítólag ez komoly karizom erősítő fitnesz torta. Méghozzá az elkészítéséhez szükséges fizikai munka miatt.

Na de ettől nem ijedünk meg. NEM egy picikét sem. Én legalábbis tovább olvasom, bármennyire is el akar a szöveg téríteni attól az ötlettől, hogy ezen sütés nélküli gyümölcsös túrótortát elkészítsem.

A recept kezdeti soraitól az a gyanúm, hogy itt valami komoly összeesküvés folyik. Hogy ki kivel esküszik össze az örök talány marad, de már a fotóról is sok szó esik, miszerint ilyen meg olyan rossz, csúnya stb, olyannyira sok negatív jelzővel jelezve, hogy majdnem becsukott szemmel nézem meg. Láttam én már ennél nagyobb szörnyűséget, sőt készítettem. Na de essünk már túl ezen a fotó témán, merészen és bátran tovább görgettem a fájerfox böngészőm jobb oldali scrollját (na ugye ugye) és tovább olvasok. Ekkor kiderül, hogy a kezdeti elriasztás teljesen jogos volt, ugyanis... tessék, mégiscsak egy nagyon finom tortával van dolgunk.

És íme a recept amiből azon fontos infót is megtudom, hogy a hagyományos tortaforma az 25 centi átmérőjű.

Kedvenc gyümölcsös túrótorta


Hozzávalók


(egy hagyományos, kb 25 centis átmérőjű tortához):



"Tészta":
25 dkg keksz ( Grancereal originalt pl.)
9 dkg olvasztott vaj
(ha több tésztát szeretnénk, emeljük a keksz és vaj mennyiségét)

Töltelék:
0,6 dl víz + 1 csomag lapzselatin
50 dkg (sovány) túró
Kb. 0,75 dl citromlé
7 dkg cukor + 2 ek. Cukor
3 dl tejszín
1 kk vanília kivonat (nem aroma)
25-30 dkg friss málna(vagy áfonya, szeder, stb.) leturmixolva 2 ek. cukorral vagy nekem most házi meggylekvár

Elkészítés


  • A kekszet robotgéppel finomra aprítjuk, és az olvasztott vajjal elkeverjük. A formába kanalazzuk, és szorosan lenyomkodva letapogatjuk, úgy, hogy a karimára is jusson.

  • Legalább 20 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy összeálljon (a vaj visszadermedjen).


Közben elkészítjük a tölteléket:

  • A túrót egy kanál segítségével szitán áttöröm – ez melós, de nem több 10 percnél, és azért fontos, hogy igazán krémes legyen az állaga a túrónak. Megéri a munka!

  • A tejszínhabot kemény habbá verem.

  • A zselatint nagyon alacson fokozaton a 0,6 dl vízben felolvasztom (kb fél perc), de nem hagyom felforrni! Ha feloldódott, félrehúzom, és hagyom langyosra hűlni. De pár percnél többet nem szabad várni, mert hamar megkocsonyásodik! (Ha zseléfixet használunk, nincs ez a para).

  • Túrót, cukrot, citromlevet alaposan elkeverem, belecsepegtetem és elkeverem a vanília kivonatot is.

  • Óvatosan hozzákeverem a tejszínhabot, úgy, hogy lehetőleg minél kevésbé törjön össze a hab.

  • A túrós masszába keverem a langyos zselatin felét, jól elkeverem, majd a masszát a mélyhűtőből kivett tortaformába öntöm.

  • A zselatin másik felét a málnaturmixba (házi meggylekvárba, ésatöbbi) keverem, majd az egészet a túrótöltelék tetejére egyengetem.

  • Ha örvényes mintázatra vágyik valaki, egy hústűvel rajzolhat spirált a masszába, így a gyümölcs szépen, vékonyan beletáncol a túrókrémbe.

  • 4 órára hűtőbe teszem, hogy legyen ideje a tölteléknek megszilárdulni.

  • Ezután a tortagyűrűt óvatosan eltávolítom, a torta tetejét tejszínhabbal és vagy friss gyümölccsel díszítem.

No comments:

Post a Comment