Na ezen vallomást fogadjátok szeretettel :D még senkinek nem vallottam be, hogy én biza nem szégyelltem ha fekete volt a kezem a diótól, hanem büszke voltam rá. Persze most szerencsére kicsit megváltozott... :D
Na de nézelődtem egy receptes könyvben, ott is utána akartam nézni a rózsalekvárnak, hátha van valami használható egyéb ötlet, s ott találtam meg a likör receptet.
Zöld dió likőr
Hozzávalók:
- egy kiló zöld dió (kb. 20 drb)
- 0,5 kg cukor
- 1 liter 96 fokos alkohol
- 1 liter víz
- narancs vagy citrom héj
- fahéj
- szegfűszeg
Elkészítése:
"A diót fiatalon szedjük le, amikor még puha, tűvel átszúrható, mert ilyenkor a legaromásabb. A zöld diót felaprítva egy nagyobb (3 literes) üvegbe tesszük, és annyi alkoholt öntünk rá, hogy ellepje. Továbbá beleteszünk egy narancs vagy egy citrom héját, kis darabka fahéjat, 3 szem szegfűszeget, és később, pár nap múlva 15-20 szem kimagolt meggyet.
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, s ha kihűlt azt is az üvegbe töltjük. Ezután az üveget bedugaszoljuk és hűvös helyen kamrába elraktározzuk. 2-3 hónap múlva a levét azaz a kész zöld dió likőrt leszűrjük, ekkor már fogyasztható , de minél hosszabb ideig áll, annál jobb.
Leszűrés után az üvegben maradt dió ágyat még kétszer feltölthetjük szesszel.
A zöld dió likőr magas C vitamin tartalmú ital. Sötét helyen jól eldugaszolva C vitamin tartalmát sokáig megtartja. Kis mennyiségben fogyasztva gyógyító hatású. Gyógyító hatását régen felismerték, tüdőgyulladásos betegeknek adták. "
Forrás: A befőzés ABC-je (Keszi-Harmath Erzsébet) ezerkilencszáz roppant sokból
No comments:
Post a Comment