Lejegyeztem, mert valami lekvárt is el akarok tenni, bár nem hiszem, hogy pont megyet... hmm lehet jó lenne megyet, mert az egy icipicit savanykásabb és néha nagyon jól jön...
Kell hozzá:
- néhány kiló meggy
- valamennyi cukor
A néhány kilónál úgy sacc/kb kiegyeztünk, hogy 5 kilónyi meggyhez ő kb 1 kilónyi cukrot tesz, ennek következtében savanykásabbak a lekvárok. Persze figyelni kell arra is, hogy a cukor is tartosítja a lekvárokat, ha túl kevés lehet megromlik... Szóval mindenki a maga felelősségére :D
Aszongya, hogy ő a következő képpen készíti:
Kimagolja a meggyet (úgyanúgy lehet cseresznyével és akár más gyümölcsökkel is), majd lecukrozza és hagyja állni amíg egy kis levet ereszt. Ő például reggel kimagozta, lecukrozta és a hütőben állni hagyta estig. Lassú tüzön folytonosan kavargatni amíg bevastagodik. Ajánlja még, hogy fémlap legyen a gáztűzhely fölött, az egyenletesebben főzi, nem ég olyan könnyen oda. Na ennyi volt a nagy meggylekvár készítésének a menete.
Valami ilyesmi formában készítettem tavaly ribizli lekvárt. Talán egy kicsivel több cukrot készítettem. És akkor olvastam! szóval a fene tudja mire is emlékszem én, hogy a lekvár készítésekor a kocsonyásodás a pektintartalommal függ össze. Hű most nagyon okosnak tűnik amít itt leírtam, a vicces, hogy biztos nem vagyok benne, hogy így is van :D De olyan jól hangzik :D És most nincs türelmem kiböngészni, hogy mitől is függ... De tény, hogy vannak gyümölcsök amelyekből egyszerű lekvárt készíteni és vannak amiből nehezebb.
[...] vettem meggyet. Mert ha már ott a receptem a meggylekvárról, hát én biza ki is próbálom. A csodába ez lesz életem második lekvárja Igaz, csak 2.5 [...]
ReplyDelete