Friday, 12 June 2009

Rizses desszert

Valamikor réges régen még igencsak kicsi gyermek voltam, mert kétség kívül voltam olyan is... egyik finomság a tejberizs volt, ami nem csak úgy egyszerűen, hanem lerbe még kis tojáshabbal meg volt lendítve. Na és volt egy kis réteg eperlekvár is valahol ott középen. Imádtam ahogy a tojáshab a tetején megbarnult és  megpirult. Nagyon finom volt. Nekiálltam készíteni. Persze szokásom szerint ismét szemre ész nélkül kezdtem az adagokkal... eredmény? 2x annyi tejberizs mint terveztem, és most készíthetek valami finom szószt is csirkehússal, valami falcs kínai kaját mivel arra is bőven jut rizs... Pedig ejsze alig alig tettem :D De még egy kicsit még egy kicsit nehogy kevés legyen, aztán meg csak mint nőtt nőtt a rizs és egyre több lett.

Végül is a rizs az ebnek is jó, úgyhogy ha nem bírom megenni akkor kapja ő is.

A trükk amit természetesen alkalmaztam, az a tejpor használata... ugyanis nem volt itthon elég tej, elmenni meg dög voltam... aztán mégis elmentem mert vettem mazsolát és porcukort.

Kell hozzá

  • rizs, kinek mekkora jénai tálja van, na pont annyi, hogy a tejberizs háromnegyedig megtöltse a tálat

  • lekvár 3-4 kanálnyi, savanykásabb ajánlott de nekem csak eper lekvárom volt itthon

  • tej, persze tejporral is lehet szórakozni

  • cukor, ízlés szerint

  • adagtól függően tojás. Én 2-t használtam fel.

  • mazsola - opcionális

  • vaníliás cukor, vagy vanília egyéb formában


Elkészítése

Előbb elkészítjük a tejberizst. Személy szerint kicsit levesebbre hagyom, mert másnapra az egész nagyon kiszárad ha nem így készítem.  Mikor megvan a tejberizs belekeverem a 2 tojás sárgájából és 2-3 evőnaknál cukorból kikavart akármit, a mazsolát és vaníliás cukrot. Összekeverem és visszateszem a tűzre amíg egykicsit összerotyog. Kell vigyázni nehogy odakapjon. Közben elkészítettem a 2 tojás fehérjéből és egy kevés porcukorból a habot, túlontúl is keményre sikeredett :D. Pedig biztos nem készítettem szabály szerint, ugyanis azon nyomban, még híg korában hozzá is adtam a porcukrot, úgy kavartam ki. Nem útólag meg tudja a fene hogyan.

Egy réteg rizst tettem a jénai tálba, több mint a feléig megtöltve a tálat, ezután egy vékony réteg lekvárt, majd egy vékony réteg rizs következett ismét. Amíg 3/4-re megtelt a tál. A végén a tetejére simítottam valahogy a tojáshabot, kicsit megcifráztam, legyenek rajta curcurok, és az egészet betettem a lerbe néhány percre.

Ilyen lett..

Tejberizs desszert

csak a tojáshabos volt a "tervezett"....

Tejberizs

a kis jénai tál megtelt a "maradékkal", ami nem fért az eredetibe.

És maradt még rizs bőven a kínai kajához is...

DSCF4272

a "hiba" ami látszik is, a lekvár. Nem sikerült szép egyenletesen rétegeznem, de ott van valahol :D

1 comment:

  1. [...] az adagokat és 2x annyi, na jó 3x annyi rizsem lett mint terveztem. Akkor most egész hétvégén tejberizst fogok zabálni, rizs reggelire, rizs délben és rizs este, a szomszédokat, rokonokat is [...]

    ReplyDelete