Monday, 22 June 2009

Tejfölös pogácsa

kaktuszosviki receptje a gazlapról:

Tejfölös pogácsa!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej

1 evő kanál hegynyi

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral . A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, és a többi alapanyagot.
Gyenge, rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 1/2 órán keresztül deszkán pihentetünk.
Utána kinyújtjuk, és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20 perces pihentetés után.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojássárgájával, tetejét megrácsozzuk, majd sajttal leszórjuk.
Apró pogácsákat formálunk belőle. Sütőlemezen 1 percig pihentetjük a tésztát, különben a pogik sütés közben eldőlnek.
Addig sütjük míg nem pirosodik a teteje. Mindenki tetszés szerinti színűre süti.

Én teszek bele egy kicsi olajat is. Kb. egy evő kanállal.
3 kg lisztből szoktam csinálni, ha nem fogy el le lehet fagyasztani. A fagyasztóból kivéve, kiolvadás után, ugyan olyan friss marad.


P1020661

No comments:

Post a Comment