Thursday, 4 June 2009

BUN CHA - Vietnámi grillezett disznó

A Bobby Chinn mániám még tart ezerrel.  Na de most mondjátok meg, lehet-e ellenállni ezeknek a nagyon huncut szemeknek??? :D :D Nekem elolvadna a fagyi a kezemben az is biztos :D :D :D

bobbychinn3
Source:  http://www.pilotguides.com/

Kajtatva a receptek között vettem észre, hogy vannak Bobby Chinn poszterek, meg egyszerűen remek, hogy a műsorban bemutatott receptek megvannak. Ja hogy a háromnegyedéhez nem találok alkatrészt... az egy dolog. De ezt meg fogom próbálni

BUN CHA (Vietnamese Grilled Pork)


a recept nem néz ki hű de rázosnak, és persze biztos nem Vietnámi grillezett disznónak van nevezve, hanem mittudomén süld disznóhúsnak de ez így is jó lesz.

Megpróbálom lefordítani, de pontosan azt hiszem csak akkor fogom megtudni mi és hogy amikor alkatrészekkel felszerelkezve nekiállok megművészkedni ezt a Bun Chat

A szószhoz:

  • 1 kiskanál cukor

  • ecet

  • Nuoc Cham  hal szósz (fish sauce néven lehet kapni, ha másképp nem világos)


A disznóhoz

  • 300g disznóhús

  • 1 köteg tavaszi zöldhagyma

  • karamell szósz (ezt meg vajon hogyan?)

  • friss zöldségek

  • 1 tasak száraz lapos rízs tészta(laska)


Na hogy itt most mennyire fedi a valóságot az amit fordítottam azt ellenőrizni kell az eredeti Bun Cha receptben helyen.

Az elkészítése is egyszerű.

Egy edényben össze kell keverni a cukrot és az ecetet, valami meleg felett kevergetni amíg elolvad a cukor, majd egy kevés hal szószt kell hozzá adni. Ezután a pergelt karamell szószt is hozzákeverni és félretenni. Eddig okés.

A disznóhúst apró darabbokra kell vágni, gondolom a hagymát is, jól összekavarni egy kevés karamell szósszal és halszósszal.

3. Prepare a charcoal grill. Ez  a mondat teljesen ködben hagyott , de utána néztem a googli barátunknál és akkor leesett a tantusz... hiszen ez egyszerű szénnel fűtött grill... Na jó reggelt.

Még az ilyen sima házi mezei grill is tökéletes:
grill
Miután a grill "be van kapcsolva"... a húsból falatnyi pöttyöket formálunk, majd mindkét oldalát kb 10 percig sütjük, amíg ropogos és barna lesz.

Elkészítjük a laskát is, tippem szerint a tasakon leírt módon, majd a mártogatós szósszal és friss zöldségekkel (saláta?)  együtt felszolgáljuk.


Nem néz ki hű de über komplikáltnak, ellenben hej de milyen ügyes leszek én mikor nemcsak "kínai" kaját tudok főzni hanem vietnámit is, egyenesen Hanoiból jövő receptől. Ja hogy ez éppen csak hasonlít ahhoz? Na jó. Ha finom kit érdekel?


9 comments:

  1. hát nem tom nekem erről a fazonról Jackie Chan jut eszembe :) amúgy sztem átlagos kínai f@szi :)

    ReplyDelete
  2. Hát először is csúnyán nem beszélünk .... :D

    Másodszor meg Bobby Chinn kicsit sem átlagos és kínainak is csak félig az.
    a másik fele egyiptomi aki egészében új Zélandon született, Angliában majd San Franciscoban nevelkedett, közgazdászként végzett és végül aszonta neki abból elég és elment főzni Vietnamba, Hanoiba... Kicsit sem "átlagos" a fazon ;)

    ReplyDelete
  3. Attila! Te szoktál főzni , vagy csak olvasgatsz??
    Bobby Chinn láttán nekem se remegett meg a térdem.. De ízlések és pofonok, ügye...
    VirsLee! A képek minőségén javíthatnál, egyébként tetszik az oldalad! Hajrá!!!

    ReplyDelete
  4. nem szoktam főzni, max pudingot, abban kimerül a tudományom :)

    ReplyDelete
  5. Attila!
    Pedig a férfiaknak jó érzékük van a főzéshez.
    Azért gondoltam, hogy szoktál főzni, mert kevés férfi olvas gasztro-blogokat.

    ReplyDelete
  6. öö hát ez érdekes szotri... én ugyanis a kutyás blogot olvasom de megkértek hogy kommenteljek itt is szal néha felnézek, amúgy meg ki tudja lehet h van érzékem a főzéshez, na majd nyáron ellesek egyet s mást apukámtól :)

    ReplyDelete
  7. még a végén azt hiszi a világ, hogy fizetett kommentelő vagy :P de ha tudsz ilyen állást szólj, én is megyek!!!

    nagyszájú fráter :D minden nap valami hozzáfűzni valója volt ebem kalandjaihoz :D oszt mondtam jöhet ide is szájalni ha akar erre tessék... :D :D :D

    ReplyDelete
  8. hehe egyébként meg szivesen kommenelek én itt is ha van vmi érdekes téma, meg ugyis erre van időm ;)

    ReplyDelete