Azt hiszem hamarosan meglátogatom a szupermarketet és beszerzek egy jó adag tehéntúrót. És elkészítem ezt a finomságot. Addig is van egy túrós csoki, olyan rúdiféleség csak itt épp Pöttynek keresztelték megeszem azt. Túrós recepteket olvasgatva nagyon megkívántam.
Azonban kezdek rájönni, hogy egyszerű életem és még egyszerűbb bevásárlási szokásaim hamarosan nagy változáson esnek át. Mert eddig könnyű volt. Igaz, amíg nem volt kutyám még könnyebb. Mikor szobanövényeim se voltak, vagy mind kihalófélben... még egyszerűbb volt.
Mert berontottam a sopping centerbe, listával a kezembe nehogy eltérítsen a nagy hév, végigdöngettem a polcok között semmi perc alatt bepakoltam a krumpleepire port, a tasakos leveseket, a halkonzerveket, valami sajtot, legyen füstölt az a fontos, sampont meglátogattam a joghurtos rajont, mert ugye kérem egészséges életet élünk, innen a műanyag zöldségekkel megtöltött polcok következtek, ahol vagy vettem vagy sem, de általában vettem mondjuk egy avokádót vagy egyéb addig nem kóstolt furcsaságot majd a kasszához toltam kincsekkel teli szekeremet és ezzel a vásárlás le volt tudva.
Ajaj. Lettek szobanövényeim, így a szobanövényes polcok meglátogatása szinte kötelező rituálé lett... ott negyed óra, fél óra amíg szemrevételeztem a felhozatalt, megállapította, hogy ilyenem nincs vagy olyanom van, az én ilyenem szebb mint ez, majd tápszer, növényvédőszer, cserép mustra következett és lehetett menni soppingolni. Jó. Lett kutya, hát bővült a bevásárlás a kutyás polcok megnézegetésével, annak ellenére, hogy ott szinte semmit nem szoktam venni ebemnek, mivel tele van MARHASÁGOKKAL és szemét cuccokkal. Ahhoz megyünk kutyaboltba.
Amióta "nagy" görkoris lettem, természetesen a sport részleg se marad fürkésző pillantások nélkül. Meg kell ám csekkolni ha nem-e lehet mégis kapni féket, mi a legújabb görkorcsolya módi az áruházakban, meg mennyibe mérik a pingponglabdát, a tollaslabdát és mi a helyzet a bokszzsákokkal. Igen, mindezt meg kell nézni, minden alkalommal. Annak ellenére, hogy ezekkel a helyzet általában változatlan.
S akkor most ráadásnak főzőcskézek is. Ó jaj.
Valami azt súgja, hogy a legközelebbi vásárló körutam időben sokkal hosszabb lesz mint az eddigiek, mert ... nem is merek belegondolni de ezután az edényes, tálkás, tányéros részleget is megvigyulálom, sőt meglátogatom a háztartási gépeket gofrisütő után kajtatva, szétnézek az aragáz kályhák között is, majd elindulok a kajás plocok megnézegetésére. És már nem olyan szemmel fogom nézni őket mint eddig.
Még jó, hogy a fotógép egyelőre sokkal több mint amire nekem szükségem van, mert nem hiányzik még egy hobby. Azt jelentené, hogy reggel korán besétálok a sopping centerbe és estig csak tologatom a kosarat és bámészkodok. Na kezdek nem is csodálkozni azon, hogy a férfiak nem szeretnek soppingolni. Rémes lehet egy olyannal mint én elmenni vásárolni. Még jó, hogy én el vagyok telve magammal, másképp ki se bírnám. Az meg fura lenne mikor otthagyom saját magamat az áruház közepén mert meguntam a vásárlást.
Rájöttem, hogy ez a főzőcskézdi akkor lenne a legeslegérdekesebb, ha most csettintenék egyet és a palackszellem egyből az asztalra pakolna minden összetevőt, s nekem nem lenne más dolgom mint ahogy eszembe jutott, de rögtön, a csettintés után nekiállni és elkészíteni. Na az igen. Ha ezt feltalálom, azt hiszem meglesz amire vágyok: gazdag leszek, fát nevelek meg hasonlóak. De mindenképpen megveszem a szigetemet és államot alapítok.
Nah de következzen a Sernik recept, amit egy szép nap biztos kipróbálok.
Sernik - hagyományos lengyel túrótorta
Hozzávalók (kb 25 cm-es formához, kb. 12 szelethez)
Tészta
- 1 3/4 cup fehérliszt + a nyújtáshoz
- 1/2 cup porcukor
- 3/4 tk sütőpor
- 1/4 tk só
- 4 ek hideg vaj (sózatlan!), darabokra vágva (kb 60g, nekem ennél picit többet vett fel a tészta)
- 3 nagyméretű tojás sárgája
- 3 ek. tejföl
- Jéghideg víz, ha nem áll össze magától a tészta
Töltelék
- 4 nagyméretű tojás
- 1 tojásfehérje
- 3/4 cup porcukor
- 700g szitán átpasszírozott túró (esetleg ricotta)
- 1/2 cup tejföl
- 1 narancs reszelt héja (vagy eszencia)
- 1-2 lime leve (ízlés szerint)
- 1 1/2 tk vanília eszencia vagy 1 vastag rúd vanília
Elkészítés
Tészta:
- A lisztet, porcukrot egymás után átszitálom, hozzáadom a sót és a sütőport, majd mégegyszer átszitálom.
- Belemorzsolom a vajat, jó alaposan összekeverem (vajdarabkákat minél jobban elkeverem)
- Egy kisebb tálkában a tojássárgáját elkeverem a tejföllel, majd hozzáadom a lisztes-vajas keverékhez, és tésztává gyúrom. Ha száraz lenne, pár csepp jéghideg vizet adhatunk hozzá (nekem nem volt rá szükség).
- Liszttel megszórt gyúródeszkán tovább gyúrom, míg homogén, gyúrható, labdává formálható állagot nem kapok.
- Fóliába tekerem, és hűtőben 1 órán át pihentetem (mélyhűtőbe tettem, fél órára, az is működött).
Töltelék:
- A robotgép keverőtáljába ütöm a tojásokat, és pár perc alatt habosra verem, amíg egészen világos színe nem lesz, a volumene pedig kb. kétszeresére duzzad.
- Fokozatosan hozzáadom a cukrot, majd 1-2 perc után a túrót, a narancs eszenciát, lime levét is (óvatosan, folyamatosan kóstolgatom, hogy mennyi a pont jó).
- A vanília rudat késsel felhasítom, és a hasából egy kés élével kisimítom a magokat, ezt is a masszához adom.
Egyéb teendők:
- A sütőt 180 fokra állítom.
- A kb 25 centis tortaformát kivajazom.
- A tésztát kb 2 mm vastagra gyúrom, és a formát kibélelem vele úgy, hogy az oldalakat is beborítsa. A kilógó részeket levágom.
- A tölteléket a tésztával kibélelt formába öntöm, és addig sütöm (légkeverés), míg a közepén is átsül (megszilárdul a massza). (Kb- 50-60 perc)
- Sülés közben a sütőt békén hagyom, a tortát utána érdemes hagyni a sütőben kihűlni, hogy ne essen össze a töltelék.
Tálalás:
Hidegen. Teszteltem, sokkal finomabb volt már hűtőben lehűtött állapotában. Én málnaszörpöt öntöttem mellé, amibe nagy élvezettel lehet tunkolni minden falatot.
Hát, jót derültem az írásodon. Valahogy hasonlóan zajlott le nálam is a metamorfózis, mármint zajlik, csak nem a növénykre meg kutyára vonatkoztatva, hanem a kéttagú családra, majd a gyerekes családra értve. Most ezerszer jobban mengnézem, mit veszek, mit eszünk, és sokszor csak csodálkozom magamon, hyog néhány éve még hogy voltam képes ezt vagy azt meg(v)enni.
ReplyDeleteSzóval, akkor inkább javaslom, végy két liter tejet és ha benézel hozzám, csettintesz egyet és meg is lesz a finom házi túród!;)
Üdv a gasztrosok között, ha jól láttam, nemrég "jöttél". Amúgy, erdélyi? Mert én igen, mvásárhelyi. De ha nem is vagy, úgy is tetszett a murkos jegyzeted!:)
Üdv, Edith
:) Köszönom...
ReplyDeleteJuj igencsak nagyon friss "murok" vagyok és a főzés környékén kimondottan zacskós leves specialista voltam. Mondjuk utóbbi 4-5 évben úgy nagyon finoman barátkozgattam a főzéssel, így egy csirke paprikás, rántott csirkecici, meg néhány egyszerű ÉTELLEL is boldogultam. Na ennél kissé bonyolultabbakkal is. Legtöbbször türelmem nincs, összevásárolni az alkotó elemeket, majd betenni, kivenni, várni, kavarni, megpucolni és hasonlóak. De lehet ezután másképp lesz :D