Sunday 20 March 2011

Olasz rikottatorta

Ha már jelen pillanatban nem főzők, hát az összegyűjtött receptjeimet jegyezzem le. Ugyanis állandóan kiszedegetem a lapokat magazinokból, majd gyűjtöm gyűjtöm egy ideig, de amikor a legjobban kell az a bizonyos recept már a fene se tudja hova tettem. Jelenleg egy "Terefere" magazinból halásztam ki ezt az ígéretes Olasz rikottatorta receptet, amely nagyon guszta volt a képen, az elkészítése egyszerűnek tűnt és az íz is ígéretesnek. Most már csak a hozzávalókat kell beszerezni, illetve az időt meg a kedvet megtalálni az elkészítéséhez.

hozzávalók:
15dkg liszt, 10dkg vaj, 1 tojás, 2 ek. cukor, 1tk vaníliás cukor, 25 dkg rikotta, 1.5 dl tejszín, 2ek. akácméz, 1 friss ananász, 1 dl ananászlé, 1 lap zselatin.

Elkészítése:
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a tojással, a cukorra, a vaníliás cukorral és egy nagy csipet sóval. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percig pihentetjük.
Kivajazunk egy cakkos szélű, kb 26 cm. tortaformát. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. A tésztát kb 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk és a formába nyomkodjuk, úgy, hogy a peremére is jusson. A tásztára sütőpapírt terítünk, nehezéknek szárazbabot vagy rizst szórunk rá, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a papírral együtt leemeljük róla a rizst és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a rikottát simára keverjük a mézzel. A friss ananászt megtisztítjuk, apróra vágjuk, felét a rikottához keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a rikottába forgatjuk. A masszát a tésztára simítjuk és egy órára betesszük a hűtőbe.

A zselatinlapot vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, felmelegítjük és összekeverjük az ananász lével. A tortára simítjuk és hagyjuk, hogy megdermedjen. Szeletelve kínáljuk.

Ok... ennyi lenne a recept. Még soha nem kóstoltam rikottát, szóval fogalmam sincs milyen. Valami féle tehéntúró ízre számítok, aztán lehet nagyot csalódok. Majd kiderül :D

No comments:

Post a Comment