Vöröskáposzta fasírt
- 50 dkg vöröskáposzta
- 8 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1mokkáskanál őrölt kömény
- 6 szem tört borókabogyó
- tört bors
- só (természetes, nem finomított)
- 1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékáruból)
- olaj a sütéshez
- Tisztítsuk meg a vöröskáposztát a felső leveleitől és torzsájától, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le).
- Sózzuk meg a vöröskáposztát és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell), majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen.
- Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát és öntsük le a levét, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint a lisztet és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll).
- Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában.
- Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
- Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön elkezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
- Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük).
- Praktikák:
- - a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
- - az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- - egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.
forrás
No comments:
Post a Comment