Wednesday, 28 December 2011

Vöröskáposzta fasírt

A Nosalty-n bámészkodtam amikor erre az érdekes receptre bukkantam "Vöröskáposzta fasírt". Csak néztem ki a fejemből, hogy mi van?? Vöröskáposztából fasírtot? Vajon az milyen lehet... De miért ne lehetne fehér káposztából elkészíteni? Így gondoltam elmentem ide is a receptet, hadd maradjon meg, ha netán vadul keresek valami érdekes furcsa ételt. Valahogy inkább rántott vörös káposztának nevezném, vagy bundás káposzta gombócnak, de akárhogy is nézem, minden esetre ki kell egyszer próbálni!

Vöröskáposzta fasírt

  • 50 dkg vöröskáposzta

  • 8 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1mokkáskanál őrölt kömény

  • 6 szem tört borókabogyó

  • tört bors

  • só (természetes, nem finomított)

  • 1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű pékáruból)

  • olaj a sütéshez



  1. Tisztítsuk meg a vöröskáposztát a felső leveleitől és torzsájától, majd aprítsuk nagyon apróra (aprító géppel, vagy reszeljük le).

  2. Sózzuk meg a vöröskáposztát és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell), majd pihentessük 1 órát, hogy levet eresszen.

  3. Ha letelt a pihentetés, nyomkodjuk ki a káposztát és öntsük le a levét, reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket, valamint a lisztet és keverjük össze alaposan (akkor jó a massza, ha a tenyerünkben összeszorítunk egy adagot és összeáll).

  4. Evőkanálnyi adagból, enyhén nedves kézzel formázzunk gombócokat és forgassuk meg a zsemlemorzsában.

  5. Serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat (közepes lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.

  6. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy forró-e az olaj (ha a morzsa rögtön elkezd sercegve sülni, akkor megfelelő).

  7. Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj – ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük).



  • Praktikák:

  • - a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsliszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)

  • - az egészségesebb elkészítésre tekintettel, szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk

  • - egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat.


forrás

No comments:

Post a Comment