Friday, 9 April 2010

Lasanne recept

lasagne receptem:

Hozzávalók:
1 csomag lasagne tésztalap
A raguhoz:
50 dkg darált hús (marha vagy sertés)
1 hagyma
2-3 db sárgarépa
1-2 db fehérrépa
fél zeller
1 üveg paradicsompüré
olaj

bors
oregánó
rozmaring
ízlés szerint fokhagyma
A besamelhez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
7,5 dl tej

szerecsendió
reszelt sajt
Elkészítés:

1. A raguhoz a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és kis vizet is öntve alá puhára pároljuk (ha van, még jobb a húsleves víz helyett). Ha már jó puha, összeturmixoljuk, félretesszük. A darált húst az apróra vágott, dinsztelt hagymán megpároljuk, majd ha már puha, hozzáadjuk a zöldségeket, a paradicsomszószt, fűszerezzük. Összeforraljuk, és már kész is a ragu.

2. A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezzük egy kis szerecsendióval.

3. Egy tűzálló edény kikenünk vajjal, majd első rétegként kikenjük besamel mártással. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jön a bolognai ragu, végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer. A felső tésztaréteget jól beborítjuk a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós lesz, forrón tálaljuk.

No comments:

Post a Comment