Hát tudom, hogy nem így kell készíteni a rizses húst, de elárulom, hogy nagyon finom lett :D SŐT minden elvárásomat felül múlta.
Vettem egy kisebb edényt... 4 maréknyi rizst szórtam bele. Hümmögtem kettőt (komolyan!) löttyintettem rá egy kevés olajat, majd icipicit kavargattam az egészet a tűzön... Majd felöntöttem az egészet 4 csupornyi vízzel. Megjegyzem ezt a "prefiert" rizst használtam... előre főzőtt vagy mi a csoda? Na nem tűnik nekem úgy, hogy hamarabb meglenne, de jobban szeretem milyen lesz az állaga magának a rizsnek. Nem ragad össze akármennyire bénázzak vele.
Ezután kis sót tettem a vízbe és lassú tűzön hagytam föddögélni. Közben a kiolvasztott disznóhús feléből szeleteket vágtam, a másik fele meg már fortyogott pörköltként... És mi legyen mi legyen, hát flekkenmódra lesütöttem a husikát. Megfűszereztem, kis olajat alá, egy kanál margarint, meg egy icike picike vizet is tettem a serpenyőbe, lefedtem majd jó pirosra sütöttem. Mikor megvolt felapróztam. Megjegyzem nagyon finom lett a húsi is :D
A rizs már majdnem meg volt főve, egy kevés folyadékot leöntöttem róla, fél csupornyit, majd a felaprózott hússal összekevertem, és egy fél maroknyi mindenféle felaprózott friss zöld fűszereket szórtam bele. Citromfű, oregano, kakukkfű, menta, rozmaring. Nem túl sokat egyikből sem, de csak összegyűlt. Ezzel is összekavartam, majd fedő alatt állni hagytam az egészet. Kevés víz még maradt a rizsen, de pont annyi amit negyed óra alatt magába szívott... Hű de fincsi lett...
Nem tudom milyen ez a rizs, amit írsz, de vasárnap én is rizses húst főztem. Bácskait. Amit a legjobban pulyka felsőcomb filéből szeretek csinálni. Egy nagy hagyma az alapja, amit kacsazsíron megpárolok, majd piros fűszerpaprika, egy mókáskanálnyi (mokkás) sk. piros arany, gondolatnyi őrült kömény. Erre teszem a kockázott combot és kicsivel több vizet, mint amennyi ellepi. Kuktában csinálom, kb. 20 perc alatt kész, ha már szuszog. Akkor kinyitom, beleszórok 4 zacskó (4x125g) előfőzött, 18 perces rizst. Párszor megkeverem, 6-7 perc után leveszem a tűzről, visszacsukom a kukta fedelét és úgy hagyom kb. 12-15 percre. Akkor kinyitom, összekeverem és kész is. Az egész meg van 40 perc alatt takarítással, hagymaaprítással és a mellévaló koviubi felcsíkozásával együtt. Nagyon szeretjük és a rizzsel sem kell vacakolni :)
ReplyDeletehú na ez egy olyan kaja, ami már eleve nagyon tetszik... hiszen mókás is meg őrült is...meg szuszog is... na kell szerezzek magamnak kuktát is :D rémes mennyire alul felszerelt a konyhám :D
ReplyDeleteÜgyes, kreatív ötlet! A főzéshez fantáziából kell a legtöbb, nem alapanyagból. Asszem, ezt a rizseshúst én is szerettem volna. :) További sok sikert!
ReplyDelete