Saturday 26 November 2011

Házi csoki

Holnap indulunk világgá... a barátoknak akikhez megyünk gondoltam készítek egy adag házi csokit. Mégiscsak ne vigyek valami ilyen olyan bolti csokoládét, hiszen azt ők is meg tudják venni maguknak.  Így elkészítettem egy régi családi recept szerint a házi csokit. Ami régebben, még gyerekkoromban a karácsonyt jelentette :D Meg azt, hogy már első este nekifogtam lelopkodni a csokikat a fáról. Ej de szép idők is voltak azok :D Pedig a lelkemre kötötték, hogy ne dézsmáljam meg a fát rögtön az első nap, nem nagyon volt kivel.  Elég hamar eljutottam azonban oda, hogy már nem értem el a csokikat így maradt néhány szem a fán egészen amíg le nem szedtük a fát. Csakhogy ezek a tetejéről már jól kiszáradtak :D de az volt ám az igazi! Az utolsó szemek...

Hozzávalók:

1kg cukor, 1/2kg cukormentes tejpor, 4 dl víz, 300g vaj, 200g kakaó.

Nagyon fontos, hogy nem "instant tejpor" van instant kakaóval dolgozunk, hanem a "hagyományos" tejporral. A vaj esetén én csak 250g vajat használtam, egy táblát, elég ennyi is. A kakaó is legyen a sima "holland kakaó", és attól függ mennyire sötét. Mondhatni ízlés szerint adagolandó az is, a recept szerint megadott 200g egy nagyon sötét kakaó esetén egy kicsit sok.

Elkészítése:

A cukorból a vízzel szirupot főzünk, kb egy percet hagyjuk főni.  Amíg felfőtt összekevertem a kakaót és a tejport, szárazon, hogy valamennyire homogén legyen. Majd a tejporos kakaót belekevertem a tűzről már levett cukorszirupba, és a vajat is hozzá adtam, majd csomómentesre kavartam. Egy kicsit rá kellett dolgozni, meg szétnyomkodni a csomókat de végül sikerült. Egy tepsibe leterítettem egy fóliát, majd kicsit megvajazta, erre ráöntöttem a masszát, hagytam egy kicsit hűlni, ezután betettem a hütőbe egy kicsit állni. Valószínűleg holnapra már meg is lesz a megfelelő keménysége.

Nyugodtan lehet tenni bele apróra vágott kicsit megpergelt diót, mogyorót, mazsolát.

Kiszámoltam az általános kalória értékét is: kb 412kal/100g csoki. Nem éppen fogyókúrás, de ebbe legalább nincs mindenféle E meg ízfokozó meg tudja a fészkes fene mi.

Elkészítési idő: 15 perc, mindenféle előkészülettel együtt.

No comments:

Post a Comment