Sunday 17 July 2011

Málnás szedres sütemény

Azt hiszem ez volt életem eddig legsikerültebb süteménye. Úgy az íze mint az állaga is remekre sikerült. Mondjuk ez nagy szó erre felém, mert nem ez a jellemző az én sütés főzésemre, de úgy látszik néha 2 tévedés semlegesíti magát és végül csak jó lesz a végeredmény.

Alapjában véve az elveket a Ribizlis Lepényben leírtakból halásztam össze, egy pár módosítással. Másfél adagot készítettem, mivel a tepsi az nagy, és nem volt itthon megfelelő mennyiségű margarin. Olyan 150g margarin és kb 100ml olajjal kombinációt alkalmaztam. A tojás sárgáját, cukrot, olajat és margarint, illetve a cukor felét egyszerre kezdtem el kavargatni, és mikor már kissé csomóssá vált a massza, akkor kezdtem el kapiskálni, vajon nem-e a sorrend okozhatta, de elhessentettem magamtól ezt a negatív érzést (már hogy is lennék én a hibás!) ráfogtam a margarinra, meg az olajra és vígan kevergettem tovább.

Szerencsére segítségem is akadt így a "kemény habbá verjük" része nem az én reszortom volt. Miután sikerült a csomókat simára kevernem a masszából, összekavartam a habot az összes többivel, sütőporral és társai.Ha már liba legyen kövér alapon vaníliás cukrot is pakoltam bele és egy kis ásványvizet! Azt hiszem a jól felvert hab, illetve az ásványvíz okozta, hogy puhább, levegősebb süteményt kaptam...

Ja a tetejére azelőtt való nap szedett málnát, illetve az aznap szedett szedret pakoltam fel... NYAMI!!!

Természetesen fotó nincs...

A recept változatom alaposabban:

  • 150g margarin

  • 6 tojás

  • 100ml olaj

  • kb 100 ml ásványvíz

  • 300g liszt

  • sütőpor

  • vaníliás cukor

  • 300g cukor.


Elkészítése.

A tojás sárgákat, a margarint, olajat, ásványvizet, cukrot és a lisztet fokozatosan összedolgozunk, a tojás fehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk, majd az előzőleg elkészített masszába beleforgatjuk, de lehetőleg ne törjük össze. Egy tepsibe sütőpapírt tettem, hogy a szélein kicsit kilógjon, megkentem margarinnal, beletöltöttem a kész masszát, ráhelyeztem a gyümölcsöt majd a szeder részre főleg egy nagyon kevés cukrot még adtam.

Sikerült időben is kiszedni, meg volt jól sülve, de mégsem túl szárazra, és azért "cseppfolyós" sem maradt.

 

1 comment:

  1. Nem egészen ehhez a bejegyzéshez kapcsolódik, de szeretnénk egy dinnyés kiadást a Kultúrkakaóban, láttam, hogy ebben a blogban vannak érdekes receptek. Ha volna kedved segíteni néhány recepttel, kérlek jelezz vissza levélben. Köszi!

    ReplyDelete