Thursday 30 December 2010

Avocadó kérm

Tudom, hogy nem sokan értenek egyet velem, de ebből nem adok lentebb: az avokádó finom, méghozzá nyersen, és "csak úgy". Eddig akikkel beszéltem erről a dologról, mind azt mondták, hogy igen finom avokádó krémként, de csak úgy, natúr módon biza valami buta vajra emlékezteti őket és nem szeretik.
Ma készítettem egy avokádó krémet, és ha már megvolt a "gomb", mellé egy adag szalmakrumplit és húst is. Nehogy már ne kóstolhassuk meg az avokádó krémet :D

Egészen finom lett. A következőket pakoltam bele, szemre ész nélkül:
1 drb avokádó
6-7 szem fokhagyma
1 löttyentés oliva olaj
kicsi só
valami csípős szósz amit leltem a hütőben
paprika kérm
citrom és narancs
kevés tej
egy kevés cukrozott sűrített tej

Kezdetben az édes sűrített tej nem volt "bele képzelve", de valahogy nagyon durva lett a fűszerezése, és ezzel úgy gondoltam sikerül egy csöppet megszelídítenem. A fokhagyma mennyisége egy csöppet sok volt, de végül ez is relatív, mert még nem tudtam olyan ételt készíteni amire ezt a kritikát halljam. Mármint, hogy túl sok a fokhagyma benne... A tej és olaj dolog az "alioli" készítésből jutott eszembe.
Az egészet a botmixerrel kevertem össze, majd hagytam állni a hűtőben kb egy órát.

Az aliolit idén tanultam, Spanyolországban, ez afféle tojás mentes majonéz, fokhagymával. Anélkül nem próbáltam.
Elkészítésekor csak az arányokra kell figyelni. 3adag olaj, 1 adag tej, és ízlés szerint fokhagyma meg só. Egy edénybe bele kell dobni a fokhagymákat, a 3 adag olajat, 1 adag tejet, majd mindent botmixerrel összekeverni. "semmi perc" alatt kész van.

Azt hiszem az alioli készítése volt az idei kiruccanásnak a legviccesebb pillanata. Aki megmutatta egy tapasztalt szakács. Ő tanította meg a feleségét is. Miután bevásároltunk, és egy icipicit beboroztunk, előállt, hogy na ő biza megmutatja nekünk ennek az elkészítési módját. Nem sikerült. Pontosan 3x próbálta meg. A legjobb a dologban, hogy a három kísérletezés eredményét nem dobta el, hanem egy igencsak remek besameles szószhoz felhasználta. Végül a feleség mentette meg a helyzetet, mert tényleg semmi perc alatt kikavarta az aliolit...

Valahol van egy kép az általam készített alioliról...

Gyűjtések

Az igazság az, hogy amióta itt vagyunk falun, szinte a konyha fele se mentem. Vagyis mentem, de nem igazán főzni. Azonban, most, hogy kicsivel több a szabadidőm, elkezdtem nézelődni receptek után. Majd eszembe jutott, hogy mennyire mókás dolog a főzés, és kedvem támadt. Persze nem akármit készítenék el, hiszen a mindennapi dolgok kicsit unalmasak, ellenben biza bukkantam pár receptre, amit föltétlenül meg kell jegyezzek magamnak. Egyik közülük egy perec recept, kis perec történelemmel fűszerezve, a másik egy házi gumicukorka.
Ezen a blogon, Tücsökbogár, még leltem "dobok egy hátast" recepteket. Említésre méltó a Cupcake pillangóval, egy csodaszép sütemény, amihez akárhogy nézem de nem hinném, hogy lenne türelmem. Bár egy próbát mindenképp megérne! Amit igencsak nagy valószínűséggel hamarosan elkészítek az a Tejlepény...

Érdemes még itt szétnézni, jobbnál jobb receptek vannak, köszönet értük :)

Hüpp hüpp

Ottis blogján láttam a Banános Sajtkrém torta receptjét amit el szerettem volna készíteni. Afféle óév búcsúztatóként... El is mentünk a gyalui Profiba, gondoltam ott találok mindenféle hozzávalót. Hát rá kell jönnöm, hogy tévedtem, mert mascarponera még csak hasonlító krém sajt se volt. Ezért már nem fogunk beautózni a városba, úgyhogy vettem két tasak pudingot. Tejet persze elfelejtettem venni. Az, meg hogy falun vagyunk és nincs tej tiszta viccnek számít. De nincs. Mert kérem minden gazda eladta a jószágot, mert "nem éri meg tartani", a kecskék jelenleg nem adnak tejet. Szóval.. hüp hüp a banános sajtkrém torta elkészítése várat még magára. Ez van. Jó, hogy szépen felborzoltam vele a kedélyeket :D

De megyünk sütni nemsokára malacot. Olyan süti malacot. Illetve holnapra egy új receptet akarok improvizálni, afféle paradicsomos tonhalas spagetti, amiről még nem tudom, hogy fogom elkészíteni. Vacsorára meg tonhalas pizza lesz. Ugyanis nem bírtuk megállni, vettünk egy kilós tonhal konzervet :D Azt meg ha kibontjuk tonhalban fogunk fürdeni :D

Wednesday 29 December 2010

Karfiolvita

Most olvastam egy recept címet: karfiol pörkölt. A receptet már nem is olvastam el, de egyből egy zöldborsó főzelék jutott eszembe, természetesen zöldborsó mentesen, zöldborsó helyett apróra vágott karfiollal elkészítve. Mondom is az úrnak, micsoda remek ötlet, el kell készítsem, legalább egy próbát megér. Mire felháborodott, hogy "az úgy nem lesz jó" :D

Mi az, hogy nem lesz jó? Mert érvelése szerint, a karfiol az teljesen más mint a zöldborsó és nem lehet jó. Azért mert. Felhoztam példának, hogy de készítettem karfiol levest, meg zöldborsó levest, szinte egy kaptafára, sőt azt hiszem teljesen egyformán, csak persze vagy zöldborsó vagy karfiol volt benne, és mégis mindkettő nagyon finom lett. Egyiknek zöldborsó leves íze lett, a másiknak karfiol leves íze... Nem tudtam meggyőzni, hogy akár ehető étel lehet.
Na ennek következtében kénytelen leszek elkészíteni. Elvégre ha nekem nem hisz, majd hisz a saját érzékeimnek.

A csoda tudja, de úgy érzem ezt a csatát én fogom megnyerni :D

P.S. Elolvastam a receptet is, ott nem köretként, hanem tényleges pörköltként van leírva. Na de én köretnek akarom és alig várom, hogy egy karfiol a kezembe akadjon :D

Tuesday 28 December 2010

Nürnberger Rostbratwurst

Ez ugye egy német "csoda", de ugyancsak Spanyolból hoztuk. Van ott egy bolt, ahol leginkább német termékeket lehet kapni, innen vettünk két csomaggal is. Eléggé furán néznek ki, inkább fehéresek, olyan ijedt és sápadt kis kolbászkáknak néznek ki, az ember nem adna egy krajcárt se rájuk. Azonban grillen megsütve, szépen kipirosodik az "orcájuk", egészen életvidám kis kolbászkák lesznek...

Megnéztem, hogyan lehetne itthon készíteni, hiszen az úr kedvencei közé tartozik... állítólag védett cucc, ugye EU normák meg copyright meg társai... és mivel ezek szerint titkos, hát kérem még jobban elkezdte piszkálni a fantáziámat, hogy ilyent kéne készíteni.

Kaptam is valami házilag elkészíthető Nürnberger Rostbratwurst receptet. Most már csak rá kéne szánjam magam, hogy elkészítsem. Még egy másik helyen azt írta róla, hogy majoránna és köménymagot tartalmaz, mint "fő alkotó rész". Érdekes módon ezen receptben nem szerepel a köménymag, és a kolbászkákon sem érződik nagyon erősen, kivehetően.

Paszuly leves

Egyik ok, amiért nem szeretem az ünnepeket az a kaja mennyiség amit az ember orra elé tesznek. Na meg az afféle "kötelező" ebédek, a "gyere egyél mert ünnep van", a zsírtól csöpögő sültek és társaik. Természetesen az elmaradhatatlan töltött káposzta amiből már untig elég...
Ma zöld paszuly leves lesz ebédre, mindenféle hús nélkül, árván ahogy mondani szoktuk mifelénk. És már fenem a fogam erre a kajára, annak ellenére, hogy nem tartozik a kedvenceim közé...

Saturday 25 December 2010

Olajbogyó

5 kiló olajbogyót hoztunk Spanyolországból. Mindennek alig egy hete. Van még 2 kiló. Annyira finom, hogy nem lehet leállni vele. Az 5 kilós csomagolásból a kezelhetőség érdekében átpakoltuk a bogyókat üvegekbe. Olyan 800 grammos kantákba. Amikor egyet megkezdünk, azt általában be is fejeztük. Hiába na, az egész család nyakalja őket. Jövőre tuti nem egy ilyent fogunk hozni, hanem kettő-hármat :D

Friday 24 December 2010

Pizza

Kedves barátainkat nagy megtiszteltetés érte :D egyik szakács, másik a felesége, és nagyon nagyon jól főz. A másik oldalon vagyunk mi, mármint én és a kedves párom, aki a konyhához annyit ért, hogy ott készülnek a finomak, szereti a hasát és eddig 2x sikerült olyant főznöm, amire azt mondta, hogy háááát izéééé "nem tartozik a kedvencei közé". Egyik a köménymag leves volt...

Szóval ismét voltunk Spanyol országba, ahol ezen bizonyos szakács barátunknak megmutattuk, hogyan kell készíteni a pizzát. Mivel ők pár évig közösen béreltek egy lakást a kedvesemmel, mondanom se kell, hogy igencsak ismerték a konyhai tudományát. És tágra meredt szemekkel álltak amikor kedvesem a legnagyobb természetességgel magára akasztotta a kötényt, majd ahogyan a nagykönyvbe meg van írva egy szuper pizza tésztát gyúrt.
:D
Aki tud minimálisan is sütni főzni, tudja, hogy nem olyan ördöngösség, de azoknak akik ismerik a kedvesem konyhai képességeit, igencsak meglepődtek, hogy hű na ezt legmerészebb álmukban sem hitték volna :D A szakács úr, azzal fejezte ki elismerését, hogy hát igencsak meglepetés, hogy ő a kedvesem a konyhába látja, de hogy ehetőt készített, ez minden fantáziáját fölülmúlja :D

Ezután besegítettem a pizza "felöltöztetésénél", de filmezve, fotózva volt az úr, annyira hihetetlen volt nekik, hogy rávettem tanulja meg :D

Kellemes karácsonyt!

Először is Kellemes karácsonyt szeretnék kívánni minden ide tévedőnek majd valami hihető magyarázatot kiötölni, hogy miért is nem jelentkeztem olyan sokáig.
Hát kérem szépen az úgy volt, hogy izé, meg mizé meg teccik tudni, nem is én, hanem más, meg ilyenek...
Kérem szépen olyan három hónapja alig főztem valamit is, mivel közös konyhám lett anyukámmal. Így meghagytam neki a főzés örömét :D Na meg olyan finomakat főz, hogy hagytam kibontakozni.

Na a fő ok, hogy mindig volt kaja készen, mire én felébredtem, hogy ejsze éhes vagyok kéne valamit készíteni már volt. Akkor meg egyszerűbb volt megenni mintsem nekifogni és kutyulni valamit. Ráadásul eléggé átálltunk éjszakai műszakra, és valahogy kényelmes volt délben ébredni azzal a tudattal, hogy a kutyám is el van rendezve és a kajával sem kell sokat foglalkozzak. Így haladt is a munka rendesen, hiszen délutántól szinte reggelig egyhuzamban dolgoztunk.

Na de karácsonyra valami finomat készítettem, vagyis most van készülő félben és eszembe jutott, hogy szép dolog volna elmondani a világnak is, hogy mit is kutyultam össze. Adott volt pulyka mell. Tudja a fene miért, de erről az jut eszembe, hogy tekercs, meg töltött.. Vagyis töltött pulykamell, vagy pulykamell tekercs... Így tegnap nekiálltam recepteket böngészni, de egyik se nyerte el a tetszésemet. Így kombináltam egyet, és most kíváncsian várom, hogy milyen lesz.

Vetem 4 közepes hagymát, nagyon kevés olajon megüvegesítettem, majd két apróra vágott kisebb almát is hozzáadtam, egy doboz zöldborsót és egy fél pohár borral öntöttem nyakon. Enyhén fűszereztem só, bors, vegeta és piros paprika keverékkel, majd addig pároltam az egészet míg szokás szerint kissé odaégettem. Valahogy ez adja meg az igazi buchéját a dolgoknak, mert, hogy is jönne ha magamat szidnám, hogy ismét balfék voltam...

Főztem 7 tojást is, azért hetet, mert az egy szép szám. Keményre, majd felapróztam őket. A levesből 3 murkot(sárgarépa) is apróra vagdostam, illetve 2 petrezselymet. Megreszeltem sacc per kb 250gramm sajtot, és összekevertem.

Huh már csak visszanézve is kezd zavaros lenni a dolog... szóval apróra vágott főtt tojás, sajt, murok, 2 nyers tojás, 4 kanál tejföl, illetve a hagyma+alma+bor kavirca került összekeverésre. Ebből egy egészen jó illatú massza alakult ki. A pulyka mellet szeleteket jó vékonyra kipotyoltam, majd egy fóliára helyzetem, megtöltöttem jól a töltelékkel és folpack fólia segítségével feltekertem őket. A fóliával együtt megkötöztem és fövő vízbe helyeztem őket. Olyan fél órát főztem.

Még mindig nem tudok beszámolni arról, hogy milyen is lett, mert a terv az, hogy mielőtt tálalásra kerül a dolog, szépen kihámozom őket a fóliából és a forró sütőbe helyezve kissé megpirítom a tetejüket. Ekkor lesz csak kész a tekercs :D