Monday 30 August 2010

De megjártam...

Nos történt, hogy új helyre költöztettem a honlapot. Szép volt jó volt minden, csakhogy szépen lassan kiderült: cseberből biza vödörbe estem, és nem is akármilyen vödörbe, hanem valami nagyon kicsi és maszatos moslékosba lehetőleg. Mert minden szép és jó volt az új helyen amíg az ember használni nem akarta azt. Amint pedig ilyen butaság eszébe jutott, azonnal kigyúltak a piros fények, leállt minden és a hibajelentésemre mintha valami teljesen témán kívüliekkel beszélgetnék... Semmit se tudtak megoldani. Így most a lap visszaköltözött a régi helyére, itt kissé lassabban és döcögősebben megy, de legalább megy, és nekiállok keresni új tárhelyet ismét, de ezennel letesztelem kissé jobban mielőtt fejest ugrok a mély vízbe.

Pár napot most természetesen azzal kell eltöltsek, hogy fel le töltögessem a honlapjaim adatait, beállításokat ellenőrizzek meg társai.

Saturday 28 August 2010

Szilvás csokivarázs

Ne szidjatok :D  Ez egy fantázia név ami eszembe jutott miközben a mai süteményt készítettem. És valahogy kimondottan azért jutott eszembe mert azon törtem a fejemet, hogy ejsze ennek valami olyan dögös nevet kéne adni, amire mindenki felfigyel. Ha meg elárulom, hogy fogalmam sincs milyen lesz és csak remélem, hogy ehető... máris látom lelki szemeimmel, ahogy egyesek képzeletbeli csuprokat, poharakat, tányérokat, netán fél téglákat dobnak utánam...

Nos  a Szilvás csokivarázs nagyon egyszerű ötlet alapján született: a rém egyszerű, elronthatatlan almás tészta receptje alapján bütyköltem össze, persze az alma helyett volt valami érett szilvám, azt hirtelen ledaráltam, a többi "minden SZINTE ugyanaz" és nyomás be a sütőbe.  Mert eszembe jutott a háztartási csoki, a fekete és a fehér is, na azokból nem sajnálva, 2 olyan nagy kockát feldaraboltam, nagyolva, illetve a masszába eleve kakaót is kevertem.

Most kíváncsian várom, milyen is lesz a Szilvás csokivarázs. A név azért is nagyon találó, mert ugye nem minden varázslat jó... voltak akiket békává változtattak a gonosz boszorkányok... Remélem ez nem ilyen lesz :D :D :D

Képek is készültek, úgyhogy idepakolom őket, hadd maradjon meg az utókornak:



amint a képen is látszik, a varázs rész nem észrevehető. Természetesen mindez azért történik, mert épp ez a varázs része. A fehér és a barna "kavicsok" meg morzsolványok pedig ugye a csoki...



Ez miután megsült.

Hmm lehet kéne készítsek egy "almás csokitlant"...

Wednesday 25 August 2010

Fogyókúra

- Hogyan tudsz megszabadulni fölös 80 kilótól?
- Üsd agyon az anyósodat.
Forrás: szegedlive.hu

Persze tudom, hogy az anyós vicceknek a helye túl van, az anyós dolgok között, de valahogy a fogyókúra az kissé gasztró téma. Na meg nem akármilyen egy fogyókúra: ezzel tényleg megoldva egy gyors, jóformán instant súlyfelesleg leadás, és ha az ember betartja a szabályokat (jól agyonüti, nem hülyéskedik), akkor végleges is lehet. Mármint nem jönnek vissza a felesleges kilók!!!

Gonosz vagyok ugyi??? :D


Na és még egy, mert ez is főzés témájú

Két férfi beszélget.
- Képzeld, múltkor anyósom kiment a spájzba krumpliért, mert azt akart ebédre főzni, rosszul lett és meghalt...
- Ott a spájzban?
- Igen, ott!
- Na és mit csináltál?
- Rizst!

forrás: szegedlive.hu

Focsani túró

Eszemet se tudom milyen rég ettem Focsani túrót és már egy ideje lesem a boltokban. Ma azonban már nem bírtam magammal és megkérdeztem egyik üzletben, hogy árulják már el nekem, mikor lesz a szezonja: mint kiderült, május, juniúsban van, úgyhogy még egy ideig várni kell míg Focsani túrót fogunk enni.

Pontosan nem értettem miért ennyire szezonális ez a termék, ellenben amire emlékszem mikor még anyukám vett, hogy nagyon finom. Pedig akkoriban nem voltam oda meg vissza az ilyen túrókért, de ez valahogy elnyerte a tetszésemet. Afféle burduf túró szerűség, amit kissé másképp készítenek mint a sima burduf túrót.

Tuesday 24 August 2010

Pizza összeesküvés

Csak anyós meg ne tudja :D

Nem elég, hogy nem vasalom ki minden pólóját (ez soha nem volt az erősségem, és ha megúszhatom annak az egyetlen pólójának a kivasalásával, amit éppen felvesz akkor meg minek is vasalnám és gyűrném be a szekrénybe???), és így előfordult egyszer, hogy az úr, kikapott egy itthonit a szekrényből, amit amúgy se vasalnák ki... és azzal méltóztatott hazakocsikázni, még "odateszem" főzni is!!! Nos ezt anyós meg ne tudja, mert még a végén kiakad...

Mire megyünk decemberben Spanyolországba ismét, megbeszéltük, hogy meglepi az ottani szakács barátját, illetve a feleségét. Akivel közösen laktak egy ideig és akik ismerik annyira, hogy tudják: halvány gőze sincs a főzéshez.

Találhattunk volna valami nehezebbet, de ez bővel tökéletes lesz. Már megbeszéltük, hogy a lényeg a lazaság és a "kisujjából" való kirázása a dolgoknak, mindenféle erőlködés nélkül.  Persze egy magamféle "rém tapasztalt mesterszakácsnak" (aki a lehető legegyszerűbb almás tésztát is képes vagyok elrontani) nem nagy dolog szemre ész nélkül összedobálni a pizza tésztára valót, de egy konyhai anti talentumnak azért ez már kissé bonyolultabb...Na végül is nem épp anti talentumról van szó, mert a kóstolgatáshoz például remekül ért, és sokszor "befejezi az ételt" (megsózza, borsózza).

A "pizza project" a hétvégén indul. Elméletileg. Gyakorlatilag meg remélem nem marad csak szóbeszéd témája, az amint a lapítóról felkapja és "gyakorlott mozdulatokkal" megforgatja a pizza tésztát, úgy, hogy a szakács barátja is csuklani fog.

Monday 23 August 2010

Megmérgelődtem

Tegnap egy falrakás közben megmérgelődtem... és elkészítettem azt a "fránya almás tésztát" most már rendesen. Persze igazán panaszom nem lehet, hiszen a defektes süti is elfogyott szépen estére, de a különbség a kettő között ég és föld. A tojás nélkül készített olyan lett mint a szalonna, a másik meg finom, finom nagyon finom.

A második adagot kísérletezés képen kb 2 evőkanál kakaóval is "megtoldottam", hát isteni lett az íze, a kakaó nem érződött rajta nagyon, de valami varázsa volt a sütinek.

Ráadásul okosodtam az első alkalomból, és egy nagyobb tepsibe tettem, amit most nem felejtettem el kikenni és kilisztezni... A nagyobb tepsibe meg szépen elterült a süti, hamarabb megsült és nem égett oda az alja. A háromnegyede már az este elfogyott...

Saturday 21 August 2010

Így ne! almás tészta

Be akartam mutatni a tudományom, és eleget tenni annak a felhívásnak, hogy "úúúúúgy ennék valami édeset". Almás tészta, suhant át a gondolat az agyamon, és mikor kifele jöttünk, meg is vettem a hozzávaló almát. Dicsekszem is ezerrel anyukámnak, na aztán idesüss, micsoda almás tésztát rittyentek én ide pillanatok alatt, milyen finom és társai... eszembe se jutott, hogy ezzel a recepttel akár tévedni is lehet, hiszen banálisan egyszerű, képtelenség elrontani.

Bebizonyítottam, hogy olyan, hogy "képtelenség elrontani" nincs. Kezdtem azzal, hogy pakoltam a hozzávalókat és nem jutott eszembe, hogy kell ám tojás is hozzá! Ehelyett vízzel meg tejjel öntöttem fel, meg vakargattam a fejemet, hogy vajon így volt vagy sem.  Mert se vízre, se tejre nem emlékeztem... A tojásra sem, pedig az kellett volna hozzá.

Nagy buzgalmamban a tepsit se kentem ki... így nemcsak balul sült el a sütemény, hanem még jól oda is ragadt, nehogy élvezni lehessen... az íze amúgy nem katasztrófa, és legalább bemutattam az "Így ne" változatát egy hihetetlenül egyszerű "elronthatatlan" süteménynek...

"dráááágááám, néha téved az ember" :D

Thursday 19 August 2010

Citrom ízű banán...

Nem voltam a kolozsvári "nagy piacon" ezer éve. Mióta ez az oroszlán centrum megépült elvesztette minden varázsát, az eladók nagy része meg a shopping centerekben fellelhető árut árulja kicsit drágábban.

Ma azonban arra jártunk és nosztalgiából bementünk vásárolni valamiket. Az igazság az, hogy idén alig ettünk gyümölcsöt, egyszer vettem csak sárgadinnyét és a közeli boltból néha egy két barackot. Már nagyon kívántam, hogy beleharaphassak egy finom érett barackba!

Szétnéztem a piacon, és rémes milyen drágaság van... ócska apró és ráadásul csúnya barackok 3 lejben kilója, ami szebb az menten 5 lejre szökik, szőlőt egy helyen kaptam 3 lejbe, a többi 5 körül mozog. Az alma, 2,5 lej és alig volt 2-3 asztalon. A banán 4 lej, de ezért csak a nagyon érettet lehet megvenni, amit lehetőleg ma el is kell fogyasztani, nehogy megfeketedjen egészen. A sárga dinnye tartja magát 3 lejben kilóját a görög dinnyének 1,5 lej lett az ára.

3 dolgot vettünk: néhány paradicsomot, 4 barackot és egy kilónyi szőlőt... 14 lej ezért a három dologért szerintem rettenetesen sok. Ráadásul a piacon, ahol olcsóbb kéne legyen minden.

Banánt nem vettünk... mert savanyú a szőlő, nem másért.

Finom lett

Mármint a tegnap esti sült csirke combok, amit az úr készített el. Majonézes zöld paszullyal és paradicsommal fogyasztottuk el, mellé egy pohár fehér bor dukált.

Mondtam is neki, hogy gyakrabban kéne a konyhában sündörögjön...

Wednesday 18 August 2010

Sült csirkecombok

Amikor a férfi főz süt csirke combot  és közben PrezLeenek magyaráz, hogy PrezLeeke ez nem a tied, megér minden kincset, na de amikor szépen megmondja a combocskáknak, hogy földdögéjetek szépen, 15 perc múlva visszajövök és megnézem, hogy vagytok akkor már szinte a földön fetrengek a röhögéstől.

Kezdjük azzal, hogy kiolvasztottam valami csirkecombokat és elképzeltem milyen szép pirosra fognak sülni a "szoba grillen". Igen ám, de közben mérhetetlen lustaság tört rám, meggondoltam magam és egyszerűbbnek tűnt egy fazékba bedobigálni a combokat, vizet meg sót tenni rá, kicsit megfűszerezni és hagyni afféle pörkölt akárminek...

Kutyasétáltatás közben el is mondom az úrnak miféle tervem van a combokkal kapcsolatban:  meggondoltam magam és nem még sütöm meg úgy hanem így. Már megszoktam, hogy nem szól bele a főzésbe, sőt akkor se mondja meg mit enne ha speciel erről faggatom fél napot. "Főzzél amit jónak látsz", és mindent megeszik ha azt nem hívják avokádónak vagy kandírozott gyümölcsnek... Szóval eszembe se jutott már megkérdezni, hogy ő mit szól az én elképzelésemhez a combokkal kapcsolatosan, mire megszólal, hogy "megsütöm én".

Na lehet ám tudni, hogy nem ajánlkoztam azonnal, hogy ó jaj kedvesem ne aggódj, ha te úgy akarod akkor úgy csinálom meg, hanem felcsillant a szemem és alig vártam érjünk haza, kössem rá a konyhakötényt hadd konyha tündérkedjen a lelkem. Nem fogom én senkinek se letörni a kreativitását :D

Haza is értünk, aszongya, hogy odateszi egy kicsit megfőzi előbb. Na persze lévén, hogy férfiről van szó, előbb kipakolt mindent a mosogató kagylóból (ami ugye nyilvánvaló nem volt elmosogatva), csupán csak azért, hogy nyugodtan tudja megmosni a combokat. Ezután elvállalta, hogy el is mosogat, de azt csak holnap reggel. Ezt kétszer elfelejti és valószínűleg hamarabb jut időm nekem elmosogatni, de valahogy aranyos, hogy lelkesen vállalkozik rá.

Odatette főni őket, hamarosan kell jöjjön ellenőrizni mit csinálnak a combikák, majd oda is kell tennie sülni. Mert biza ha elvállalta akkor süsse is meg :D

Majd beszámolok, hogy milyen is lesz :D

Tuesday 17 August 2010

Meleg szendvics

Rég nem készítettem, mivel nincs itthon kenyér... úgy meg elég nehéz melegszendvicset gyártani, hogy nincs mire kenni a kenni valót és aztán nincs mire ráhelyezni a ráhelyezni valót.  Azonban hétvégén vendégek voltak nálunk, és tiszteletükre elmentünk vásárolni. Persze éjjel 3 kor, mert úgy illik ugyebár. Na jó, kocsmáztunk egyet a kedves vendégekkel és hazafele jövet betértünk a Sora-ba vegyünk kenyeret, legyen mit reggelizni. Végül mégsem vettünk "rendes" kenyeret, hanem az "arab kenyérnek" becézett lapotyákat. Mert eszembe jutott, hogy ezekből is nagyon fincsi melegszendvicseket lehet gyártani.

Sikere volt a "találmányomnak". Csodálkoztak is, mondták, hogy eszükbe se jutott volna ilyent összecsomagolni és a melegszendvics sütőbe dugni és hogy milyen finom... Kedvesem meg vigyorogva aszongya: na látod ezzel csábított el, meg a pancake-el amit akkor készített és azóta sem láttam hírét :D :D :D Ezért készítettem valami ahhoz hasonlót a tegnap...

Monday 16 August 2010

Ebben a melegben...

Nem nagyon tudom mit főzzek. Mert semmi nehéz ételre nincs kedvem, legszívesebben joghurtot ennék reggeltől estig, annak a savanykás íze kellemesen frissít.

Ma benéztem a hűtőbe, nem volt benne jóformán semmi használható. Valami gyümölcs levesre gondoltam, de ehhez nem volt semmi hozzávaló. Végül úgy döntöttem a múltkor készült köménymag leves "fergeteges" közönségsikere után ("nem is olyan rossz") készítek megint. Legalább ahhoz van hagyma, meg köménymag és nem kell kimenni a házból még a sarokig sem.

Másodiknak valami fánk szerűséget dobtam össze, tojás, tej, cukor, liszt keverék, amolyan pancake recept, mert egy kis sütőport is tettem bele. Kétféle képen sütöttem meg, egyik olaj nélkül a teflon sütőben, a másik részét meg forró olajba kanalaztam. Finom lett mindkét "változat". Lekvárral ettük meg.

Anyós

Ördögi tervvel álltam elő... anyósomról fogok írni. Már csak azért is mert a téma megér egy fejezetet... és anyós megér kettőt. Többek között bosszant, hogy azt hiszi egyáltalán nem tudok főzni... amikor ott voltunk, készítettem egy pizzát, megette a felét, mind kóstolgatva, hogy jó-e vagy sem. A köménymag levest is képes volt megenni egy tányérral, csakhogy tesztelje ehető e. Külön műfaj az tény. De még mindig tudom, hogy léteznek rosszabb anyósok mint az enyémek. Akinek kedve van, akár elmesélheti..

És ime az új, még kialakuló félben való Anyós blog

Friday 13 August 2010

Gyümölcs leves

Miután "kiharcoltam", hogy a köménymag leves mégsem olyan rossz mint gondolná, megemlítettem az embernek, hogy készítek gyümölcslevest, mert azoooolyaaaanaaaaagyooooonffiiiiiiinoooom!". Nem hitte, mert már eljátszódtam a a hitelemet a finommal kapcsolatosan. Spanyolországban történt, ahol megetettem avokádóval, illetve kandírozott gyümölcsöt dugtam a szájába ugyancsak "naaagyon finom" felkiáltással+ mellé megfelelő mennyiségű autentikus lelkesedés, mert ezeket én tényleg nagyon szeretem...Mint kiderült ő egyiket sem, de végül is jobb nekem ez így, mert az avokádón csak PrezLeevel kell osztozzak akkor

Hideg paszulyleves

Soha nem hittem volna, hogy ennyire jól fog esni egy tányér hideg paszuly leves!

Ma voltunk a városban és annyira meleg volt, hogy az rémes.  Persze nem kéne csodálkozzak, mert elvégre augusztus van, és egész mostanáig alig volt meleg, mind esett az eső... egy két nap meleg és megint jön a rossz idő amúgy is... Hiába na, ennyi hideg és eső után eluralkodott ismét a városon a "globális felmelegedés"... (Már várom, hogy mikor jelennek meg a különböző cikkek erről a témáról, mert amíg hideg volt és esett az eső, sehol se lehetett olvasni a témáról. Amint felmelegszik kvázi normálisra az idő, rögtön jön elő az örökzöld téma)

Szóval globálisan felmelegedve értünk haza. Ebédre "árva" zöld paszuly leves volt, tejföl helyett egy kis joghurttal "megkereszteltem" és negyed percre tettem be a mikróba, épp, hogy egy két fokkal felmelegítsem, ne legyen frizsider hideg mégsem...

Be kell vallanom, hogy vagy nagyon éhes voltam, vagy felfedeztem a spanyol viaszt, mert nagyon finom volt így is a leves.

Mosogatószer

A minap a Kauflandba látogattunk nyilvánvalóan bevásárlás céljából. Mivel a Kaufland termékek elég nagy arányban beváltak és elfogadható minőségűeknek bizonyultak, gondoltam megpróbálok egy mosogatószert is. Hát előre meg kell mondanom, hogy a Kaufland "Clean" terméke nekem egyáltalán nem tetszik, úgyhogy olcsó vagy sem, marad a jól bevált Fairy.

Ami azonban feltűnt, hogy a múltkor "csak mert rózsaszín" jelszóval megvett Pur mosogatószernél mintha jobb lenne...

Még van a flakonból, ez úgy első ránézésre van mondva, úgyhogy ki tudja a végére megszokom. Annyi biztos ez nem habzik annyira és mind az az érzésem, hogy kell újra töltsek a mosogatószivacsra, ahhoz, hogy mosson. És amiket megmostam, azok sem tűntek úgy igazán tisztának...

Persze az árkülönbség azonban nagy. Míg a literes Fairy 6 lej fölött van, ez 1,7 lej. Még nem tudom, de egyre jobban érzem, hogy a drága Fairy legalább 5x több mosogatásra elég mint az olcsó Clean, és akkor hol olcsó az olcsó, de a végére ez is eldől.

Azonban nem bírtam volna ki, hogy meg ne próbáljam és meggyőződjek saját magam arról amit sejtettem... nem mindig az olcsó az olcsó.

Thursday 12 August 2010

XVI. NEMZETKÖZI TÖLTÖTTKÁPOSZTA FESZTIVÁL PARAJD, 2010 SZEPTEMBER 24-26. PROGRAM

XVI. NEMZETKÖZI TÖLTÖTTKÁPOSZTA FESZTIVÁL

PARAJD, 2010 SZEPTEMBER 24-26.


PROGRAM




A fesztivál programja



Szept.25:

0730 óra: Fesztiválra hívogató - zenés ébresztő;

0830 óra: Reggeli

1000 óra: Káposztalovag vezeti a felvonulókat a falu parkjába – hangos felvonulás

1030 óra: Versenyzők bemutatása; Indul a verseny a legfinomabb, legnagyobb, legeredetibb és legkisebb töltöttkáposztáért;

1200 óra: Néptánc, népzene;

1330 óra: Káposztalovaggá ütés – a zsűri esküje

1500 óra: Zsűrizés

1800 óra: Maros Művészegyüttes műsora

1900 óra: EREDMÉNYHIRDETÉS - oklevelek, díjak átadása

2000 óra: Könnyűzene koncert:


Szept. 26:


1100 óra: Koncert a PARAJDI SÓBANYA BORGALÉRIÁJÁBAN

1100 óra: Gyerek nap – Kézműves foglalkozás a gyerekekkel

1200 óra: Asztalitenisz bajnokság

1600 óra: Autóverseny nőknek és más ügyességi próbák

1700 óra: Divatbemutató

1800 óra: Lovagi torna

1900óra: Könnyűzene koncert

Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztivál 2010 Parajd

Felteszem az Parajdi töltött káposzta fesztivál  programját meg infót amit kaptam, úgy egy az egyben, hátha valaki kedvet kap és el szeretne menni. Egyelőre én nagyon nagyon nagyon szeretnék, remélem semmi nem jön közbe. Tervezni már rég nem tervezek, ahogy lesz, úgy lesz és ahogy esik úgy puffan alapon.

XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztivál 2010


































































Megnevezés:XVI. Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztivál 2010
Témakör:Gasztronómiai fesztivál

Fővédnok:


Bajtai Erzsébet, Magyar Köztásraság bukaresti nagykövetének felesége
Szervezők:
támogatók:


Az esemény leírása:

A Töltöttkáposzta fesztivál az első gasztronómiai fesztivál Romániában és Parajdot, ezt a kis hargitai települést a nagy gasztronómiai események szervezőinek soraiba emeli.


A fesztivál három napja alatt a jó hangulat mellett a résztvevő régiók közötti kapcsolatteremtésre illetve a már kialakult kapcsolatok megerősítésére nyílik lehetőség, egy olyan környezetben, amely kedvező a kulináris hagyományok megőrzésére, előtérbe helyezve egy nagyon népszerű gasztronómiai csodát – a töltöttkáposztát.


Az esemény színhelye:

Parajd – Hargita megye





Helyszinek:

A felvonulás indulási színhelye: Parajd Hotel


A verseny színhelye: a központi park és környéke (kb. 5000 négyzetméter területen)


Koncertek: központi park


Játékok és vetélkedők: központi park és környéke

Kiállítási lehetőség: szabadtáren, a szervezők által felállított sátrakban


A park mellett található Kúltúrotthonban



Az esemény ideje


2010. szeptember 24-26.

Események:


24. 09. 2010

Fesztiválra hívogató - zenés ébresztő


Káposztalovag vezeti a felvonulókat a falu parkjába – hangos felvonulás a résztvevő csapatokkal a település központjából a Kúltúrotthon melletti parkba, az esemény színhelyére.

Megnyitóbeszédek a szervezők, támogatók részéről, a versenyző csapatok bemutatása

Gasztronómiai verseny


Néptáncelőadások a meghívott együttesek részvételével


Múzeumlátogatás, képgaléria, az Áprily Lajos emlékház látogatása


A zsűri esküje – káposztalovaggá avatás


Káposztafoci


Az elkészített káposzták bemutatása a zsűri és a közönség előtt


Maros Művészegyüttes előadása


DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG


Könnyűzene koncert


25.09.2010

Klasszikuszene-koncert és állófogadás a sóbányában


Gyerekprogramok


Szórakoztató játékok


Könnyűzene koncert


Díjazási kategóriákFődíj: A legfinomabb töltöttkáposzta

Más kategóriák:


A legkisebb töltelék


A legnagyobb töltelék


A legeredetibb töltöttkáposzta


A legváltozatosabb felhozatal


Legszebb tálalás


Legfiatalabb versenyző



A 2009-es év nyerteseiA legfinomabb töltöttkáposzta: Kukorica Jancsi Hagyományörző Csapat - Parajd

A legeredetibb töltöttkáposzta: Élő Erdély Egyesület - Csikszereda


A legszebb tálalás: Sóvidék Csapata - Parajd

A legváltozatosabb felhozatal: Pensiunea Trifoi - Bákó

A legnagyobb töltelék: Hotel Păltiniş - Sinaia


A legkisebb töltelék: Mosónők - Budapest


A legfiatalabb versenyző: Kukorica Jancsi Hagyományörző Csapat - Parajd
Résztvevők 2009Versenyzők belföldről és a szomszédos országokból (Magyarország, Jugoszlávia, Moldova, Ausztria, Franciaország, stb.)

Látogatóként külföldről és belföldről egyaránt kb. 15000 résztvevőt számlált az esemény.


Tiszteletét tette Románia államelnöke, Traian Basescu is.


Média 2009

Televíziók:


Óránkénti közvetítés élő adásban a Realitea TV által


A központi és helyi televíziók által a híradókban


Írott sajtó:


Cikkek megjelenése a különböző újságokban, szaklapokban


Internet:


Cikkek megjelenése turisztikai és gasztronómiai portálokon




Kapcsolat



Laszlo Ildiko Melinda- Főszervező


Cím: Praid nr 1092 Jud. Harghita cod 537240


Tel 0744-602645, tel/ fax +40-266-240272, 240689


Mail:kaposzta@praid.ro

aa

Wednesday 11 August 2010

Kátya mosógépes uborkája :)

Egy olyan receptet találtam, amely elkészítésének a találékonysága messze fölülmúlja az én képességeimet, minden tiszteletem Kátya előtt, megemelem az összes kalapom. Kátya mosógépes uborkájának a titka, (amit most elárulok), hogy mosógépben mossa meg az uborkákat. És el is hiszem, hogy ennyire tisztát kézzel nehéz elérni... Persze utána át kell mosni a mosógépet... és ajánlott előtte is.

Tuesday 10 August 2010

phiuuuuu

Kisebb nagyobb viszontagságok után sikerült átköltöztetni a lapot az új lakásába. Itt úgy vettem észre érezhetően megnőtt a sebessége a lap betöltésének, ami csak jó dolog lehet, ugyanis egyre nagyobb és nagyobb lett. Hamarosan érkezik egy két elkészített étel. Időközben sikerült megérdeklődnöm a 2010-es parajdi töltött káposzta fesztivál részleteit és hamarosan felteszem ide a blogra, legyen elérhető minden érdeklődőnek. Ugyanis már két három éve igyekszem elmenni (csak bámészkodni persze) és mindig csak a végén értesülök a dolgokról...Annyit elárulok, hogy idén, 2010-ben,  szeptember 24-26 között lesz a parajdi Töltöttkáposzta fesztivál.

Sunday 8 August 2010

Húsos tekercsek

Ma kezdetben Hortobágyi húsos palacsintát terveztem, de menet közben meggondoltam magam és valami ahhoz hasonló készült el. Ami nagyon finom lett.

Kezdtem azzal, hogy kivettem a fagyasztóból valami csirkecombokat, kiolvasztottam őket és egy pörköltet főztem belőlük. Készíthettem volna csirke mellből is, de gondoltam megteszi a comb is, az valahogy nehezebben fogy. Miután  elkészült a pörkölt, leszedtem a húst a csontról, és ledaráltam a húst, kevés húslét adtam hozzá meg egy kevés tejfölt is, jól összekevertem és ezután jött a "twist" a dologba.

Előszedtem a fagyasztóból (kicsit korábban persze) olyan palacsinta lapokat, azokat a papírvékony akármiket, és 2-3 laponként leválasztva tepsinyi hosszú tekercseket készítettem belőlük. Összesen 4 tekercsem lett, középen lettek elhelyezve a tepsibe, és be is tettem a lerbe, amíg megpirult a teteje, jóformán megsült a lap. Annak ellenére, hogy olyan vékonyak, valahogy úgy tűnt nehezen sülnek meg, de megérte várni :D

Közben elkészítettem az öntetet rá, a maradék pörkölt léhez tettem olyan negyed kiló tejfölt, egy kevés tejet és lisztet, csomómentesre kevertem, kicsit még megsóztam és leöntöttem a tepsiben süldögélő tekercseket vele. Ezután visszatettem a sütőbe a tepsit és még egy ideig sütöttem.

Amit ugye "elhibáztam", hogy tettem sütőpapírt a tepsi aljára, mert gyanús volt, hogy odaég anélkül. Legközelebb jénai tálban készítem el, abban biztos nem ég oda. A másik nagy hibája a kajának az volt, hogy iszonyat hamar elfogyott :D Hja és néma csend honolt miközben mindenki "kóstolgatta" a készítményt... Legközelebb még fogok más tésztákat is megtölteni ilyen töltelékkel, például egy vékony pizzatésztára gondoltam, de majd meglátom én mit mivel kombinálok.

Francia paszuly

Francia paszuly néven szerepelt ez a recept, nagyon gusztának nézett ki és tippem szerint jól talált a "citromos csombordos csirkéhez", amilyent pár napja készítettem.

Kijöttünk falura a szüleimhez, és gondoltam itt is elkészítem ezt a kellemes ízű húst. Volt citrom is, meg csirkecombok, illetve friss csombor a kertben úgyhogy minden adott volt hozzá. Persze nem bírtam volna ki, hogy egy kicsit ne változtassak a dolgokon, és így csombord mellé meg felaprítottam néhány zeller levelet és petrezselyem zöldet is meg fokhagymát. A húst a továbbiakban nagyjából a recept szerint besóztam, citromoztam, és megzöldeztem, fokhagymáztam, majd hagytam állni jó két órát. Lerbe tettem és megsütöttem szépen.

Anyukám a kertből szedett zöldpaszulyt, amit megpucoltam és sós vízben odatettem főni. Kicsit korábban kellett volna levennem a tűzről, amolyan félig megfőve, leönteni róla a vizet, de én ottfelejtettem és egészen megfőtt. Ezután hagymát olajon megüvegesítettem, beletettem a megfőtt paszulyt, felöntöttem  3 kanál liszt és majdnem fél liter tej csomómentes keverékével, kevergettem és hagytam rotyogni, közben zöldpetrezselymet is kevertem belé, majd 3 tojást felvertem és azt is belekevertem az egészbe. Kicsit megsóztam és megborsóztam, majd miután a tojással is rotyogott pár percet kész is volt.

Nagyon finom lett ez a paszuly, kicsit puhább lett, hogy elfőztem az első  lépésben, de esztétikai kifogásokon kívül nem nagyon volt kommentálni való vele. És nagyon jól talált ezzel a citromos csirkével, estére a maradék is elfogyott.

A jó hír, hogy a főzéshez direkt kecsketejet használtam, ettem is belőle és semmi kiütésem nem jelent meg. Ezért nagyon elkezdtem gyanítani, hogy nem is a tejjel volt nekem bajom, hanem esetleg valamivel amit a kecske megevett és a tejbe kerülhetett... Még tesztelgetem a tejtermékeket és egyelőre semmi reakcióm nincs rájuk.

Thursday 5 August 2010

Éhenkórász rántottája

Amikor nekifogtunk ezt a rántottát készíteni, közös erővel duplán nagyon éhesek voltunk: ő is én is. Így belenéztünk a hűtőbe és mit láttunk: szalámit. Jó, legyen szalámis rántotta. De arrább siklott a szemünk és megláttunk egy darab sajtot... aham, akkor legyen sajtos szalámis rántotta... de megint csak megpillantottunk egy "áldozatot", egy fél hagyma ácsorgott egyedül az egyik polc sarkába! Levadásztuk őt is. Majd a tojások közül is kiválasztottuk a halálra ítélteket... Igen ám, de a kredencen még egy hagyma álldogált sorsára várva. Az ítélőszék úgy döntött, hogy ő is feláldozásra kerül a közjó érdekében.

És akkor kezdődött: sül a hagyma meg a szalámi... a koleszterolok csak úgy táncolnak a palacsinta sütőben örömükben!



majd a sajtkockák is bekerülnek a serpenyőbe, mint látni heves, határozott mozdulattal...



ilyen pfuj de zsírosra sikeredett máris és a szagok amelyek a lakásban terjengtek már az őrületbe kergettek minket:



Itt zuttyannak be a felvert tojások is, és ekkor meg is jegyeztem, hogy gasztrókullináris szempontból más konyhára van szükségem, mert ez 'így má nem döfi'



mert a fele se látszik abból ahogy a megkínzott tojások megadják magukat és némán betódulnak a serpenyőbe!



Valami ilyesmi lett a vége:



A gyengébb idegzetűek most kérem kapcsolják ki a gépet...

Mindezt megettük (háromnegyed ő, negyed én felosztásban) egyetlen falat kenyér nélkül :D Nesze neked máj, dolgozz...

Citromos csirke szeletek kelbimbóval

Valami változatos ízre vágytam és erre volt jó egy recept amit leltem a "vasárnapi spammban". Vagyis a Kaufland újságban. Mert biza már várom és miután átböngészem az ajánlatokat, megnézem a recepteket is.

A recept szerint 500g csirkemellre van szükség, egy fél citromra és csomborra. A szeleteket olyan 1 centi vastagokra vágni, megsózni, meglocsolni citrom lével és csombort hinteni rá, majd két órát a hűtőben tárolni. Ezután egy tepsibe helyezni őket, aminek az aljára egy kis olajat kell tenni, betenni a sütőbe és sütés közben időnként meglocsolni egy kis fehérborral.

Na majdnem így készítettem, kicsivel több citromlevet tettem rá, jól megszórtam csomborral, és egy kanállal kis olajat is tettem a húsokra. Végül megsütöttem és locsolgattam borral. Közben persze kóstolgattam a bort.. és vidáman nótáztam is mellé, persze borzalmasan falcsul. De hát már megszokhatta volna bárki, hogy hangom nincs, és akinek nem tetszik meg ugye ne hallgassa..

A hús mellé valami különleges köretet szerettem volna, nem krumpli, rizs meg társai, ezért megfőztem két zacskó kelbimbót sós vízben, és egy fél liternyi joghurtot összekevertem egy kevés tejszínnel (olyan kauflandos kék kis dobozos), megsóztam, bors is került bele és fokhagyma por... mert fokhagyma nem volt itthon. Az egészet összekevertem, kevés lisztet adtam hozzá és háromnegyedig összefőztem. Majd a megfőtt kelbimbóra öntöttem az egész keveréket és ezt is betettem a lerbe.



Nyami nyami nagydíjjal lett kitüntetve :D

Igazán kellemes meglepetés volt az íze ennek a húsnak. A köret is finom lett, ellenben valamivel nem vagyok vele 100% megelégedve. Legközelebb kicsit másképp fogom készíteni. Talán nem főzőm össze a fehér szószt hanem csak a sütőben megsütöm.

Wednesday 4 August 2010

Költözik a hivatal

Új tárhelyre fog költözni a weboldal. Ez remélhetőleg hamar lecseng és nem fog sok gondot okozni. A cél hogy kicsit gyorsabban töltődjön be az oldal, mert időnként nagyon evickél...Aztán szeretnék neki egy új ruhát is, de hogy erre lesz-e idő, majd kiderül, és nem utolsó sorban egy új "PROJEKT" van kialakulóban, amihez remélem sokan fognak csatlakozni :D A témát még nem árulom el, de lehet tippelni...

És  nem főzés....

Tehéntúrós (rakott) palacsinta

A hétvégén valami receptes újságot lapoztam végig és két receptet is találtam, ami nagyon felcsigázta a kíváncsiságom. El is határoztam, hogy elkészítem őket. Az egyik a tehéntúrós híg palacsinta, leöntve egy kis tejföllel, vaniliás cukorral és be a lerbe átsütve egy kicsit.

Mivel egyelőre úgy néz ki a bolti tejtermékek nem okoznak különösebb panaszokat, csak itt ott egy két kiütésem lesz, hát biza én szép lassan nekikezdek fogyasztani őket "normálisan". A napokban már ettem tejfölt, joghurtot, ittam agyonpasztörizált bolti tejet, mondhatni tünet mentesen. Kecsketejjel nem mertem próbálkozni, de biza azt is meg fogom kóstolni :D Ha kiütök, ki leszek ütve, ha nem akkor meg bátran ihatom a tejet :D

Updét: elkészült



A másik recept amit láttam az egy fehér mártásos kelkáposzta köret, és máshol láttam  citromos - boros csirkemell szeletek receptjét, ami szerintem szépen menne együtt és nem az a megszokott hús lenne.

De ezért el kell mennem a boltba és vegyek citromot. Mert a tegnap meguntunk várni. Ugyanis a bolt ahol meg akartam venni a citromot úgy van berendezve, hogy a zöldségárút a kiszolgáló lány méri le. Ellenben ő nem volt sehol. Vártunk egy jó ideig, de nem jött senki. Ezután meguntam és a mérlegre pakoltam a megvásárolandó cuccokat, majd kijöttem a boltból. Mert a kasszás nő is kissé "pofátlan" vagyis nemtörődöm volt, látta, hogy a termékekkel állok a kezembe, de nem szólt volna hátra a kolléganőnek, hogy gyere mert várnak rád.  Valami 5 perc szerintem bővel elegendő várakozási idő volt, aztán majd hadd gondolkozzon mit keresett 4 banán és 2 citrom a mérlegen...