Wednesday 30 June 2010

Konzerv borsó

Nagyon megjártam! Hú de mennyire.

Tegnap hirtelen bejelentkeztek vendégek. Nem kajálni jöttek, de mivel több időt töltöttek itt, gondoltam összedobok valami finomat. Egy zöldborsó leves suhant át az agyamon, szalmakrumpli és valami sült csirke combok. Na jó, nem suhantak át szó szerint, csak ezekre gondoltam, hogy könnyen elkészíthető.

El is szaladtam a sarki zöldségesig, vettem egy köteg zöldséget, krumplit, meg zöldborsót. Gondoltam nem veszek fagyasztottat, de hogy miért nem, azt nem tudom, hanem konzerv borsót. Nagy hiba volt. Ugyanis a zöldborsó a konzervben agyon volt főzve. Végül a leves finom és ehető lett, azzal a kivétellel, hogy a zöldborsót utolsó pillanatban adtam a leveshez, épp csak egyszer lobbantottam fel az egészet.

Tanulság: maradjak csak a fagyasztott borsónál, mert az sokkal jobb.

Rántott hús

Már nem volt időm lejegyezni a fesztiválozás előtti rántott hús történetét, mivel rémesen késő lett és még takarítani is kellett :D Mert ugye kérem akadt segítségem a konyhában... Bár szívesebben adtam volna át a vasalót, arról hallani sem akart, a rántott hús sütögetése sokkal közelebb állt a szívéhez (imádja a húst) ugye... És akkor előkészítettem mindent, megmutattam a "fortélyokat", sorrendbe tettem a tányérokat, hogy egyszer ide mártod, aztán ide, aztán ide és végül egy kis szezám magba is megforgatod, majd az olajba teszed és ott is megfordítod, mikor megsült.

Meg is történt, minden szépen sorban, a rántott hús is nagyon finom lett, de mikorra befejeztem a vasalást és közel mentem a konyhához, tágra meredt a szemem, mivel nem csak összeseperni, de felmosni is kellett a sütés főzése után. Annyira belemelegedett, hogy észre se vette mekkora maszatot okozott, a földön, a kredencen, a falon, a kályhán, mindenhol liszt, tojás, prézli csücsült. Na meg az orcáján az elégedett mosoly, hogy na, akkor várja a dicséreteket, mert hogy ő mekkora egy nagy dolgot vitt véghez: MEGSÜTÖTTE a RÁNTOTT HÚST!!!


Szerencsére a takarításban is segített....

Amint megkerül a fotó gép, mutatom is a képet :D

Updét: megkerült a fotó gép is!

Thursday 24 June 2010

Paszticio

Nagyon guszta ez a recept! Miután hazajövünk tuti elkészítem :D

Paszticio

:D Meggyes süti,rántott hús meg fesztivál

Tyű meg tyá meg izé, assetudomhol a fejem. Főznöm kell, vasalnom kell, kutyát falura vinnem, mosogatni és társai.  Tegnap még azon filozofáltam, hogy vajon fog-e esni az eső, és fogunk e tudni menni a barátnőmmel, a fiacskájával, a férjével, PrezLee-vel meg a kedves párom kocsijával tekeregni valahova, amíg ő fesztiválozik. Persze okosan szervezem én a dolgokat, ugye menjen ahova akar, de a kocsi marad :D Akkor is ha az övé!

Kedves hölgyek, tanuljatok a példámból, ne hagyjátok a férfi embert uralkodni az autók fölött, mert kérem egyenjoguság van!  (dehogy van egyenjoguság, a férfiak szeretik azt hinni, hogy egyenjoguság van, miközben nekünk nőknek több jogaink vannak :D :D - ne soroljam, hogy nekünk jogunk van sírni, jogunk van balféknek lenni a volánnál, szőkének lenni is jogunk van ha épp akarjuk, jogunk van PMS-vel rendelkezni és hisztizni és még sorolhatnám :D)

Persze könnyű nekem szájalni,  mivel NEM SZÁNDÉKOZOTT a kocsival menni amúgy sem, így márcsak természetes, hogy rám bízza, ne legyek már bezárva a lakásba, főleg, hogy az enyém csodajárgány még javítófélben van. Mert ugye... akinek van kocsija az megszokta, hogy oda megy kóricálni ahova akar.

Na de... mint látható volt eddig is a spontaneitásban nincs hiány, sőt néha kezdek gyanakodni, hogy kissé túl sok jutott belőle nekem, vagy csak sima túltengésem van mostanság. Ma ugyanis valami pénz került a számlámra, amire bár számítottam, de nem mostanra. És ha már így bejött az összeg, ami pont annyi mint a fesztiválra a jegy... megnéztem ha lehet-e még kapni. És lehet :D Na itt volt egy negyedóra töprengés, hogy mi is legyen, végül megegyeztünk, hogy mivel eleve arról volt szó, hogy mind a ketten megyünk, hát ... belevágtam és megrendeltem a jegyet. Úgyhogy... holnap hajnalban indulunk országunk csodás fővárosába (Bleaaaahhhh), Bukurestibe, 3 napot fesztiválozni.

A nagy öröm hírre összedobtam azonnal egy meggyes sütit,  a Márványos Meggyes Nosalty recept alapján. Persze, hogy másképp csináltam, mert a nagy örömmámorban nem olvastam végig a receptet csak pakoltam a hozzá valókat. A cukrot például nem kevertem el a tojás sárgával, hanem mindent egy tálba helyeztem, cukrot, lisztet, sütőport, olajat, 1 egész tojást (mert sárgástól beesett mikor el akartam választani), 4 tojás sárgáját, meleg vizet, mixerrel összekevertem. Majd a közben tojáshabbá vert fehérjét is belekavartam a masszába, végül a tortaformába öntöttem 2/3-át , mert a tepsim nem jó, és a maradék 1/3 hoz öntöttem a kakaót, és végül ezt is a tepsibe pakoltam. Ezután a félig kiolvadt meggyeket is a formába pakoltam és az egészet be a lerbe. Kíváncsi vagyok milyen lesz így. A receptet sokan dicsérték, lehet az én újításommal sem lesz katasztrófa.

A rántott hús meg ugye jó :D Abból készítek nagy adagot, sok szezám maggal, meg kukorica pelyhet fogok megtörni és egy részét abba hempergetem prézli helyett.

Életemben még nem voltam ekkora fesztiválon mint amekkora a Sonisphere, 3 nap koncertek :D de legalább vénségemre menjek el. Persze az együttesek csak egy részét ismerem, de elvégre és utóvégre lesz itt alkalmam megismerni nemdebár. A zene se éppen az amit általában szoktam hallgatni, persze néha metál balladákat, de szerintem itt nem is az a lényeg, hogy milyen a zene, hanem maga a koncertek hangulata, a hatalmas tomboló tömeg, a hangzavar meg a rajongók kipirult arca. Annak ellenére, hogy nem voltam, valahogy biztos vagyok benne, hogy életre szóló élmény lesz. Hogy jó vagy rossz az majd csak kiderül a végén :D

Tuesday 22 June 2010

Fincsi :D

Elkészült a gyömbéres hús. Olyan finom lett, hogy tányérra raktam és valami hihetetlenül gyorsan elfogyott. :D Szerencsére van még egy jó darab gyömbérgyökerem, valami hús is a hűtőben, úgyhogy valami más gyömbéres recept után kell nézzek :D

Mustáros gyömbéres pulykamell

Rég nem ettem gyömbéres kaját de a napokban vettem egy darab gyömbérgyökeret :D Ebből fogom elkészíteni a mustáros gyömbéres pulykamellet, ami nem csak, hogy baromira egyszerű, de az emlékeim szerint különösen finom, érdekes ízkombináció, pik-pakk megvan.

A receptes füzetemben van leírva, valami fórumról származik a recept, pontosan nem emlékszem honnan. Elkészíthető csirke húsból, vagy disznó karajból.

A következő a leírása:

"a húst megsózom, megszórom gyömbérrel, kevés borssal és megkenegetem mustárral. Meleg, de nem forró olajba helyezem a húsokat, kevés vizet is adok hozzá majd megpárolom a húst. Ha sok a hús több menetben.

Ezután kiveszem a húsokat a szaftból, felforralom, kis liszttel besűrítem. Tejfölt keverek bele, majd visszateszem a húsokat és egy kicsit összerotyogtatom kis hőfokon. Krumplipürével tálalom."

Azt hiszem én rizzsel fogom tálalni, mivel tegnap felzabáltuk a házban fellelhető krumplit :D

Jó ez a "szobagrill"

Tegnap a húst a "szobagrill-en" sütöttem meg. Azt bár megfogadtam, hogy soha nem fogok venni ilyen ömlesztett miccset, mert alig tudtam formázni őket, egyik kisebb a másik nagyobb lett, de végül mit is panaszolok, ezt se vettem, és az íze nagyon finom volt.

Azt szeretem benne, hogy nem terjeng annyira a szag, ráadásul nem kell zsírt tenni, egy csomó még kicsöpög a húsból is. Jobban ma reggel látszott, mikor neki akartam állni mosogatni. Ugyanis úgy használom ezt a divájszt, hogy az aljába teszek egy kevés vizet. Az ahogy párolog mintha nem száradna annyira ki a hús. És ebben a vízben tele volt zsír cseppekkel.

Monday 21 June 2010

Nemnormális

Nemnormálisnak  lenni jó! Persze ez is attól függ ki mit ért ezalatt a fogalom alatt. De hétfőn este 10-kor nekifogni szalmakrumplit sütni, meg "mici" húst kiolvasztani és azt is sütögetni azért nem igazán tartozik a "normális" kategóriába! Mondjuk szombat délután ilyenekkel foglalkozni igen, de hétfőn??? Amikor még a fű se nő?

Nem is tudom hogyan jutott eszembe. Ma megint egy fura nap volt, délelőtt jöttünk mentünk, majd valami hideget ebédeltünk, este meg nagyon megéheztünk. Persze nem normális ilyen órában enni, de szerencsére nem csak én vagyok ilyen a családban... Mind a haton (Me, myself and I, He Himself and The Other Guy) is ugyanilyen. És mivel csak majd 12 óra fele visszük PrezLee kutyát sétálni, hát nem olyan nagyon perverz 11-kor este enni.

Vagy igen? Az is biztos, hogy az egészséges étkezés meg a normalitás szobrait nem rollunk mintázták.

Sunday 20 June 2010

Amikor a férfi mosogat

Amikor a férfi mosogat pedáns rendben vannak elhelyezve a villák, kanalak és kések. Nekem soha nem jutott volna eszembe minden kést, kanalat és villát szépen külön kis rekeszbe helyezni, hanem szépen ömlesztve vannak az evőeszközök mindhárom rekeszben.

A másik érdekesség, hogy míg én úgy lavírozok a sok edény között, hogy csökkentsem a felgyűlt mennyiséget, egyiket másikat nagy nehezen tolom a csap alá, ő szépen kipakol a kályhára, majd onnan egyenként veszi őket és kényelmesen elmosogatja. Na de semmiképpen nem tud megelőzni az edénytorony építésben. Úgy veszem észre ez leginkább női kiváltság :D Na meg a lebontása is elég sokszor okoz gondot, mert ahogy megmozdít egy "alkotó elemet" rögtön indul a többi is utána.

Másik sajátosság, ami ugyancsak az edénytorony építési nehézségekből származik, hogy a mosogatás felénél jön a kétségbe esett segélykiáltás, hogy jaj, nincs hova tegyem a következőt most mi legyen...

Mosogatás ide vagy oda, abban mindketten megegyeztünk, hogy bár láthatatlanok, rajtunk kívül tuti biztos még laknak egy páran a lakásban, mert képtelenség mennyi edény koszolódol állandóan.

Almás akármi

Most már kezd bosszantani, hogy az amúgy nagyétkű emberem nem képes megenni azt a kaja mennyiséget amit én képes vagyok főzni. Még mindig tele van a hűtő, a fejemben keringenek a receptek, de amíg nem fogy el a régi kaja, addig nincs új.

Szerencsére a félig sikerült süteményt megettük, az íze nem volt olyan nagyon rossz, a látványa nem volt valami sikeredett inkább. Így készítettem egy adag almás akármit, nem is tudom minek nevezzem. A Kaufland újságban leltem egy "Bécsi strudel, vanília öntettel" receptet, amiből eleve "elfelejtettem" a vanília krémet.  A többit legjobb tudásom és fura mód a recept szerint készítettem, mégsem lett valami hű de szuper cucc...Na jó ehető, meg nem rossz, de ettem finomabbat is.

Saturday 19 June 2010

Mit főzől?

Kedvesem amikor először megkérdezte "mi finomat készítesz" meglepődött a válaszon: nem tudom. Majd kiderül mi lesz belőle, és ha nem hasonlít semmire akkor megkereszteljük, adunk valami szép nevet neki.  Kezdetben azt hitte hülyéskedek, majd rájött, hogy dehogy :D

Grrrrr!!!

Második dolog ami nem sikerül.

Az egyik egy sütemény, aminek a tésztája képviselő fánk alapanyagból készült, csak nem olyan kis kerek bigyók lettek kinyomva,hanem hosszúkás kis izék.  Természetesen a tészta rész olyan lett mint valami szalonna, szépen felfújódott, majd lelapult, az íze hasonlít, és ráadásul a lerre se foghatom, mert én rontottam el. Megtöltöttem krémmel, de ez a krém bár nagyon finom, valahogy nem talál 100% a tésztához. Amolyan valamennyire ehető.

A második amit elbaltáztam sikeresen pedig a karfiolos tekercs, a töltelék íze valahogy nem az igazi.Ahogy mondani szokás, jár még így az iparos :D Ez sem ehetetlen, de valahol nem olyan amit szerettem volna. Igaz az egészet szemre ész nélkül készítettem, ugyanis a receptet elfelejtettem lemásolni, csak a gondolat, hogy karfiolos tekercs, maradt meg a fejemben.

Updét: megkóstoltam a tekercset és így a "tekerccsel rajta", nem csak külön a töltelék, majdnem  finom is!



Updét 2: Végül eldöntöttük, hogy ez a kaja nem sikerült. Ha az ember nagyon nagyon éhes, akkor az ehető kategóriába tartozott volna, de korántsem volt finom. Valamit elbaltáztam a fűszerezésben, de nagyon és akármennyire is igyekeztem meggyőzni magam, hogy "áá nem is olyan rossz", végül beadtam a derekam és elismertem, hogy ez nem volt jó. Több mint a felét kénytelen voltam kidobni.

De legalább szép volt :D

Thursday 17 June 2010

Rántotta

Lehet, hogy csak borzasztóan éhesek voltunk, nem merem állítani, hogy ez nem játszott közre egy kicsit sem, de ma egy olyan de olyan finom rántottát ettem, hogy ihaj csuhaj. Amiután valami jó 2-3 órát járkáltunk, és reggelire is valami keveset ettünk csak, korgó gyomorral megfeledkeztem a paszuly levesről, egyszerűen kiment  fejemből, és gyorsan dobjunk be egy rántottát mentőötletem támadt. Az is baj volt, hogy kb egy órán belül tovább kellett mennünk, így nem sok idő maradt gondolkozni.

Sajtos volt ezen rántotta, és valahogy az állaga is tökéletesre sikerült.

Gyömbérgyökér

Van nekem valahol egy gyömbéres hús receptem, elő kell szedjem. Ma voltunk valami új internet szerződés után érdeklődni, közben meg betértünk egy boltba is, és eszembe jutott milyen rég nem ettem semmi gyömbérest.

Persze valahol bosszant, hogy nem eszünk eleget, legalábbis jelenleg nem esszük meg azt a mennyiséget amennyit kedvem lenne főzni. Így természetesen nem főzők, amíg el nem fogy ami van. Persze a gyömbérgyökeret hazahoztam, és most várjuk fogyjon el a paszuly leves, utána meg elkészítem a gyömbéres husit.

Hja mustáros májat is szeretnék készíteni, meg (majdnem azt írtam, hogy konipidás vagyis) karfiolos tekercset, meg karfiolos laskás szuflét, meg képviselő fánkot, és még kilencvenkilenc receptet.

Azt nem is merem elmondani, hogy be kell szerezzek magamnak valami olyan tepsiket, amelyben mélyedések vannak, mert egy magazinban, amit a fogorvosi rendelőben való várakozáskor lapoztam, egy remek ötletet láttam: mindenféle salátákat, meg egyéb ételeket ilyen kis ehető "tálkában" szolgálták fel. Eszméletlen mennyire mutatósak voltak.

Közben a monostori DM-be is benéztünk, vettem egy zabtejet meg egy rizstejet. Azt írja rajtuk, hogy nem édesített, aminek örvendek. Na persze annak már nem annyira, hogy ennek ellenére továbbra is édesek :D

A zabtej kissé fura ízű, de egyáltalán nem kellemetlen számomra, a rizstejjel elég jól  elvagyok mondhatom.Úgy néz ki a sós ételekben használhatok majd joghurtot, vagy tejfőlt, na meg van egy doboz növényi "tejszínem", még nem bontottam ki, de ezen is írja, hogy nem édesített, és azt is, hogy krémek szószok elkészítésére alkalmas.

Van egy doboz So Good névre "keresztelt" szója tejem. Na ennek meglepő az íze. Jobban mondva az utóíze. Belekortyoltam, minden oké, majd miután abbahagytam az ivást egy olyan íz keletkezett a számban, mintha a gumijavítónál megnyaltam volna a gumiport. Rémes egy mellék íze volt. Nem hagytam magam, megkóstoltam másodszor is, amíg ittam, minden rendben, ahogy elvettem a számtól hú brrr íze lett. Még megvan a fele :D Most lehet leszek olyan mazochista, hogy mégcsakazértis megiszom, de az is lehet, hogy megpróbálom valami kajába elsütni, hátha akkor elvész az íze.

Mi ez a füst? Mi ez a bűz???

A szomszédéktól jöttünk ki, amikor egyszerre néztünk össze a szomszédasszonnyal, hogy mi lehet ez a rémes bűz??? Aztán hirtelen leesett a tantusz, (gondolom puffant is egy nagyot), hogy juj biza ez tőlünk jön. PrezLee ebem majdnem szénpasztillát kapott vacsorára.

Mert hát kérem az úgy volt, hogy a szomszéd kislánynak ma volt ám a szülinapja és "gyertek át egy sörre" a nagy nap alkalmából. A kutyakaját odatettem főni és ugye eszembe se jutott levenni a tűzről, mert egy söröcske nem tart fél napot ugyebár... Aztán volt ott három is, de ki számolta :D és nagyon finom pizzát is ettünk, na meg a tortát is megkóstoltuk, olyan fondantos teteje volt, az is nagyon finom volt, és eldumáltuk jól az időt.

Na ékközben volt ideje a kutyakajának jó sok vízből lefőnie, majd megsülnie majd jól odaégnie. Kinyitottam minden ablakot, de ez az elég "éles" szag csak félig meddig a lakásban maradt. Remélhetőleg holnap csak kiszáll.

Wednesday 16 June 2010

A nagyi pizzája

Remélem azért még fel fogom ismerni a laptopot még ilyen öregen is :D  Persze kérdés ha megérem ezt a kort :)))

Tuesday 15 June 2010

Popcorn

Előszeretettel fogyasszuk ezt a butaságot filmnézés közben. A leggyakrabban Mogyi sajtos és vajast veszünk, úgy tűnt ezek a legfinomabbak. Egyszer ettem Mogyi karamellást is, de nem voltam elragadtatva, vagyis nagyon fura volt az, hogy édes és nem sós volt a pattogatott kukorica. Természetesen erre a modern mikrós (csupa egészség) termékekre gondoltam :D

Ma azonban a Iulius Mall-ba tévedtünk és lám lám valami újat találtunk. Nem mogyi, hanem valami "Top of the pop" névre keresztelt izé, amiből a következő változatokat vettük meg: Extra vajas, csípőspaprikás, alma + fahéjas és végül csokis változat.

Ja és mindezek GMO-free termékek! Csak ugye mostanáig fogalmam se volt mi is ez a GMO free dolog, de utána néztem: Genetically modified organisms, vagyis genetikailag módosított organizmusok. Ma is okosabb lettem valamivel :D

Paszuly leves

Rég készülök egy igazi paszulylevest csinálni. Ehhez a múlt héten vettem valami füstölt csontot, de végül valami egyebet készítettem belőle. A hétvégén kaptunk "majdnem" anyóstól egy nagy füstölt csülköt. Azonnal tudtam, hogy ennek a paszuly levesben lesz a helye, de receptböngészés közben találtam még jobbat: a csülköt megfőzőm és a főzőléből elkészítem a paszuly levest, a csülköt meg "ellopom", kiszedem belőle a csontot és egy receptes füzetben leírt recept alapján megtöltöm zöldségekkel, egy kis tejföllel és sajttal.  A képen nagyon finomnak nézett ki :D

Diéta

Komolyan mondom, engem nagyon idegesít ez a tej-dolog. A hétvégén is ettem fagyit (boltit) és a vége az lett, hogy előjöttek a pöttyeim. A tegnap meg nagyon mérges lettem és eldöntöttem, hogy nem fog ez a vacak allergia leverni a lábamról és biza nem fogom mellőzni azokat az ételeket amiket nagyon szeretek. A joghurtokkal van nekem nagy "bajom", a tej ha pótolni kell nem olyan tragédia. Bár azt is szeretem inni, de le tudok mondani róla, főzéshez meg használhatok mindenféle hikimiki rizs, zab, szója akármiket. Tejszínt is lehet pótolni növényi tejszínnel, találtam a Metroba, és a vaj helyett a margarin is megteszi jelen esetben. De a tejföl és a joghurtra nincs más megoldás.

Így tegnap megmutattam én magamnak, hogy ki az erősebb, és biza bekanalaztam egy jó nagy adag tejfölt. Annyira jól esett a savanykás íz, hogy képtelenség ettől kiütni. Ha meg igen, akkor addig fogom enni, míg a kiütések megunják. A jó hír, hogy a tejföl egyelőre nem igazán "izgatta" a pöttyeimet, nem jelent meg egy se új, a régiek se viszkettek jobban mint eddig.

Tejet egyelőre nem ittam, és azzal még várok, és nagyon remélem, hogy az ilyen savanyított tejtermékek nem okoznak bajokat.

Hja... szétnéztem a monostori DM-ben, ami a "Big"-ben található és egyelőre ott láttam a legolcsóbb szója, árpa és rizstejet. Kicsit kellett keresgélnem, de a bejárattól balra van, rögtön a fal melletti polcnál. Egyelőre nem vettem, mert van még vagy 2 liternyi más boltokból.

A vanília ízű levesen titkára is fény derült, ugyanis abba az eresztékhez rizstejet használtam, aminek az oldalán írta, hogy vanília is van benne. Bár a dobozon nem írta, hogy "vanília ízű".

Monday 14 June 2010

Tejmentes sport szelet

Valami édességet szerettem volna készíteni, gyorsan és olcsón persze. Ebben a nagy melegben nem igazán volt kedvem felhevíteni a lakást, így a nagyon finom és egyszerű sport szelet mellett döntöttem. Majdnem minden volt itthon, kivétel a rum aroma, de szerencsére a szomszédasszonynak volt, így kértem kölcsön :D Ezután persze nem bírtam a "kreativitásommal", muszáj volt nekem okosabbnak lenni bárkinél, és tettem egy kis mazsolát, olyan kandírozott narancs héjat és egy jó löttyintés mandula aromát is.

A másik módosítás, hogy tej helyett rizstejet használtam, és mivel az eleve édes, valamivel kevesebb cukrot tettem bele. Nem sokkal, ott né egy kanálnyival. A többi minden úgy történt ahogyan a receptben le van írva.

Friday 11 June 2010

jesszus pepi

Megint elszaladt a ló, így holnap az egész banda majdnem vaníliás ízű (szerencsére elmúlt) húsgombóc levest fog enni, mert ha nem így cselekszem mi ketten jövő csütörtökig is ezt ennénk. Na meg holnap megyünk szénázni, jó is, hogy nem kell a levessel bíbelődni.

A zöldborsó főzelék végül egy hibrid lett, amolyan murok főzelék zöldborsóval. Történt mindez azért mert a közeli boltban csak ilyen murkos zöldborsó volt, és még maradt 2-3 szál murok, nos ha már úgyis murkos alapon azt is belevágtam.

A kolbásznál nagyon ügyes trükköt alkalmaztam :D ugyanis először kis olajban, serpenyőben akartam megsütni, de eszembe jutott a fedeles grillem, ami remek ilyen esetekben. Ugyanis a zsírt kissé kiolvasztotta belőle :D

A levesbe való húsgombócokból megmentettem néhányat, hogy igazi FSM paradicsomos húsgombócos kaját tudjak készíteni. :D (FSM=FLying Spaghetti Monster)

Vanília ízű húsgombóc leves

Vanília ízű húsgombóc leves azt hiszem minden háziasszony rémálma. Nekem is szökkent egyet a szemem amikor megkóstoltam a húsgombóc levesemet és vanília íz érződött rajta. Az egész akkor "romlott" el, amikor az eresztéket szója tejjel készítettem el. Tudtam róla, hogy édes, de vanília ízt nem éreztem rajta, megnéztem a dobozán is, nem írta, hogy ízesített lenne.

Még egy kevés sót adagoltam hozzá, hagytam tovább főni és szerencsére mire kész lett elment ez a mellék íz is.

Nagyon fura valami

Ettem volna valamit, ami édes, különleges és kielégítette volna a nassolási kedvemet. Persze előbb valami édesre, krémesre gondoltam, de azonnal eszembe jutott, hogy ez abban az esetben felelne meg, ha gyorsan elszaladnék egy cukrászdáig, megvenném a habos édes, krémes süteményt és megenném. Egyáltalán nem volt kedvem hosszadalmasan szöszmötölni vele jelen esetben.

Hogy valamivel kielégítsem eme vágyamat szétnéztem  a hűtőben. Ha hamarabb meglátom a két színű mogyoró krémet, valószínűleg ebből kanalazok be, de nem vettem észre, így kihalásztam 2 paradicsomot, felapróztam, leöntöttem valami mustáros ecetes bolti saláta öntettel, ami tartalmaz mindenféle zöld fűszert is, kicsit megsóztam és mivel elég jó leves lett, hát egy fél marék kukorica pelyhet is raktam bele.

Az íze különleges lett, csak épp nem emlékeztetett semmiféle édességre. :D Végül is elmúlt az, hogy ennék valami finomat, úgyhogy rendben vannak a dolgok.

Rajzos receptek

Jópofa receptek, amelyek nem leírva hanem lerajzolva vannak. Elnézegettem őket, de nem volna türelmem nekiállni főzőcskézni belőlük :D Lerajzolni a saját receptjeimet még annyira sem!

http://www.recipelook.co.uk/

Kifőztük

Latsia Konyháján kajtattam a receptek között amikor a Kifőztük internetes újságra bukkantam.  Azonnal a kifoztuk.hu honlapra látogattam, regisztráltam és letöltöttem az egyik újságot csupa kíváncsiságból!

Remek receptek gyűjteménye, amelyek kiváló gasztróblogokon voltak feltüntetve. Minden esetre ötletes kezdeményezés és ügyes kivitelezés.

Mai menü

Ma reggel mind gondolkoztam mit is főzzek. Sikeresen felzabáltunk mindent amit a napokban készítettem és végre nekiállhattam valami újabb kreációnak. Előbb egy Bazsalikomos paradicsom levest néztem ki, majd eszembe jutottak az Olaszországban zabált paradicsomos húsgombócok, ezek után is elkezdtem kajtatni. És végül kiegyeztem saját magammal, miszerint húsgombóc levest fogok készíteni. Azt amit románul úgy hívnak, hogy "ciorba de perisoare".

Ehhez a zöldségen kívül van minden volt itthon, zöldségek meg szerencsére vannak elég közel a boltban.

Közben kiagyaltam a másodikat is, ami zöldborsó főzelék lesz sült kolbásszal. Kolbász amit a kutyámmal megkóstoltattam és ő kiköpte :D

Thursday 10 June 2010

Pálfordulás

Azon töröm a fejemet, mikor és pontosabban miért is jutott nekem eszembe főzni. Na jó, kb egy évvel ezelőtt is főzőcskéztem, de leginkább kényszernek éreztem, és mindig az volt az érzésem, hogy amíg töltöm az időt főzőcskézéssel n+1 egyéb dolgot tudnék elvégezni. Hogy unalmas kavargatni, krumplit pucolni, tésztát gyúrni majd várni, hogy megkeljen. A  pizza úgy készült, hogy a boltba megvettem a kész pizza lapot, amolyan háromnegyedileg megsültet, rápakoltam a rápakolni valót és kész. Képes voltam hetekig eléldegélni "száraz tápon", ha nem volt főzve engem kicsit sem izgatott, mindaddig amíg volt mit egyek.

Mostanság nem először járom meg, hogy van 4- 5 féle főtt étel. Most is ha a hűtőbe nézek, van egy kajálásra való paszuly főzelék, amit ma megebédelünk, a rakott zöldséges spenótos hús, ami vacsira kiváló hidegen, van vargabéles és van 10 recept ami várja, hogy ezek elfogyjanak, hogy főzhessek ismét.  Na mi ez ha nem pálfordulás? Ezt nem hittem volna :D

Wednesday 9 June 2010

%@#$!&@@##$@

Valahogy ez jutott eszembe, csak kissé cifrábban és magyarosabban, mindenféle magasztos vagy kevésbé magasztos dolgokat emlegetve ma, amikor betértünk a Cora-ba többek között tej helyettesítő termékek után nézni.

Fogalmam se volt, hol keressem őket, a diétás, a bió vagy éppenséggel a tejtermékek között, és természetesen a harmadik volt a nyerő.

Gonosz dolog ez ami jelenleg nekem van, de már biztosan tudom, hogy vagy megpusztulok, de nem fogom hagyni magam és kilábalok belőle. Én szeretem a tejet, joghurtot és mindent ami tejből készül, és ezért a vacak viszketésért nem fogok lemondani róluk mindörökre.

Úgy tervezem, hogy egy-két hétig kerülök mindent amiben tej lehet, a héten meg elmegyek allergia tesztekre is, még főzni se főzök semmiféle tejtermékkel, guvadt szemekkel fogom nézni míg a párom bezabálja a finomabbnál finomabb joghurtokat és társait, utána meg kúra szerűen hozzászoktatom magam a tejtermékekhez.

Na de még nem mondtam el, mi is húzott fel ennyire: ezeknek a termékeknek az ára!!! Elképesztő. hogy egy liter rizs tej majdnem 12 lej legyen. Basszus 1 liter termékről van szó!!! A tej árának a 3x-a!  A szója tej meg 8,5 lej az is. Rettenetesen sok. Valami tejmentes puding szerűség volt még a polcon, de abból már nem volt kedvem vásárolni.

Vajon van tejmentes "joghurt"? :((( Naaagyon szomorú!

Igencsak elit betegségem van. Borsószem hercegkisasszony kutya füle volt mellettem. Na meg nem mondom, hogy a fél joghurtos polcot bepakoltam volna a szekérbe és rettenetesen csurgott a nyálam miközben azon a részlegen csámborogtunk.

Vargabéles?

Hát vagy vargabéles,vagy valami ahhoz hasonló amit készítettem. Lusta voltam recept után kutakodni, így fejből kutyultam valamit és Vargabélesként tettem az asztalra.

A kötevetkezőket tettem bele:

  • fél kiló tehéntúró

  • 4 tojás

  • 100 g mazsola

  • cukor szemre ész nélkül

  • negyed liter joghurt

  • 50g porcukor (KB)

  • 400 g laska (száraztészta)

  • vanília esszencia és egy tasak vaníliás cukor is


Elkészítése a következő képen történt:

a tehéntúrót egy szitán áttörtem, majd 2 tojás sárgáját összekevertem a cukorral. Mivel én nem szeretem a rémesen édes dolgokat, így hát nem tettem hatalmas mennyiséget. Mondjuk olyan 6-7 evőkanállal? Lehetett volna egy picivel több, de így is jó lett.  Majd a cukros tojássárgáját összekevertem a vaníliás esszenciával, ezt meg a tehéntúróval  meg a mazsolával.

A tojás fehérjékből (mind a  4) a porcukorral egy majdnem kemény habot vertem, majd beletettem a maradék 2 tojás sárgáját, és a joghurtot és tovább mixereltem, míg összekeveredett az egész.

Közben a laskát megfőztem. Jelenleg olyan lapos laskát használtam, tudja a fene milyent kéne, nekem ez tetszett meg. Miután puha lett lemostam, majd összekevertem a tehéntúróval, ezután ezt a keveréket egy jénai tálba helyeztem és leöntöttem a tojáshab masszával. Kicsit ezen is kevertem, meg elősegítettem, hogy a kissé folyékony massza mindenhova jusson. Ezután jó félórát, lehet még egy picivel többet a sütőbe raktam. Akkor vettem ki, mikor az oldala itt-ott kissé megbarnult.

Hogy érdekesebb legyen, tettem bele egy kevés szárított, olyan cukros narancs héjat.

Az úr értékelése: "meglepően finom, de azért lehetett volna édesebb is". Na jó, az édes meg a finom fogalma nálunk nagyon különbözik. Ami neki elég édes, az nekem elviselhetetlenül édes, és van egy pár dolog, ami szerintem finom amitől fintorog.

Tuesday 8 June 2010

Ha a FÉRFI főz

Imádni való amikor a férfiak főznek. Persze nem olyan egyszerű dolog mert állandóan kell valami apró kis segítség. Mert hol van ez? Hol a só? Vajon a saláta leveket egybe kell beletenni vagy kicsit megvagdosni? Milyen tálba tegyem? Hol van az a tál? Mivel keverjem össze? Mennyit tegyek ebből, mennyit tegyek abból? Persze nem szabad őket túl sokat a konyhán tevékenykedni mert rémesen okosak lesznek, mindent jobban tudnak. Ott né kell hagyni egy két kaját amiben ők lesznek a séfek, amire igencsak nagyon büszkék lehetnek, abba tessék kérem nem beleszólni, aztán jól megdicsérni ha finomra sikerül.

Egyik amit ő készít az a rántotta. Ezt kétség kívül finomabbra készíti mint én, mert én annyira kiszárítom, hogy veszít az izéből. A másik amit készít (most először) a tonhalas, tojásos sajtos saláta.

A főzőcskézés meg konyhai tevékenységek után marad egy két dolog amit helyre kell tenni. Ilyen többek között a gyufa. A gyufa mindig máshol landol mint ahol a helye. A polc és a gyufa helye között valami 25 centi van. Kacagok rajta minden reggel, mert kávéfőzés után eszébe jut, hogy a gyufát helyre kéne tenni, és sehogy se jön össze az a mozdulat sor: meggyújtom a gyufát, a dobozt a helyére teszem. Pont. Ő előbb a polcra helyezi, majd észbe kap, mert máris kuncogok az ágyból, (lelátok a konyhába), és a helyére teszi a gyufát.

Még van egy két "jelenség", amit nem igazán értek :D Az az eldobandó cuccok megtartása. Vagyis ahelyett, hogy a szemétbe dobja, félre teszi, mintha szüksége lenne rá. A munkafolyamat során persze olyan lesz a konyha mintha egy tornádó ment volna végig rajta.

A vinetta készítés nagy titkait is felfedtem előtte, na ettől el volt ájulva,hogy jéééé ilyen egyszerű??? Szerencsére az emberem nem igazán mozog otthonosan a konyhába, így bármiféle "konyhai titkot" elárulok neki, azt tágra meredt szemekkel nézi :D

P.S. elkészült a nagyon finom saláta! A konyhában rettenetes viszonyok uralkodtak, de legalább finomat vacsiztunk!

Spenóttal töltött csirke tekercs

A minap falun lapozgattam egy receptes füzetet, amiben egy nagyon jól kinéző csirkehúsból és spenótból készült, kirántott tekercs volt látható. Az anyu kertjében volt 2 tő spenót, ami nem elegendő egy rendes spenót elkészítéséhez, de gondoltam a töltelékhez pont megfelelő a mennyiség. Nem olvastam el a receptet, mert lusta voltam, de maga az ötlet volt az ami tetszett. Nekem nem jutott volna eszembe spenótot tölteni a csirke tekercsbe.

Így megfőztem a spenótot, majd hagytam jól lecsepegni, egy késsel össze vissza vagdostam, nem igyekeztem túl felaprózni sem. A húst kipotyoltam, kiterítettem, a közepére egy kis halom spenótot pakoltam, és egy vékony csík sajtot is, extra finomságként,  de mivel a szeletek apróbbak voltak, a tekercsek nem akartak össze állni. Mert ezután valahogy össze kellett volna fogni őket, mondjuk fogpiszkálóval, lisztbe, tojásba, prézlibe mártani és kirántani őket.  Gondoltam egyet és nagyot, a tekercseket egy zacskó segítségével tekertem fel, majd elhelyeztem egy előzöleg kevés olajjal meglocsolt jénai tálba (zacskó nélkül természetesen), majd 1 almát is felkockáztam, majd egy murkot is csíkokra vágtam, volt zöldhagyma azt is aprítottam bele  és egy lila hagymát is felvagdostam.

A mestermű még nem volt kész, mert vettem 6 tojást, egy kis telemiát lereszeltem, két-három kanálnyi lisztet, kevés sót, jól összekevertem az egészet és leöntöttem a jénai tálban sorakozo összesen 4 tekercset. Majdnem elfelejtettem, előzőleg egy kis prézlit szórtam ezekre. Előmelegített sütőbe toltam, majd hagytam elég sokat.

Érdekesen finom lett, de azt hiszem kell hagyni egészen holnapig és holnapra "érnek" össze igazán az ízek. Minden esetre különleges étel.

sutes elott



Kísérletezem

Mivel legjobb kísérleti alany saját magam vagyok, hát egy életem, egy halálom biza én megpróbálom. Sehogy se vagyok megbékélve a gondolattal, hogy mellőznöm kell a tejet, tejtermékeket. Mindenféle étel készítésekor egy kevés tej, tejföl, joghurt csak kerül és most kelljen felfedeznem a spanyolviaszt ezek nélkül? Hát kinek van erre idege meg ideje?

Ezért még csak azért is fogok fogyasztani ilyen termékeket, kis adagba, hadd szokja a szervezetem, hogy nem úgy van ahogy ő akarja. Nem sokat, csak épp egy rántásnyi tejet mondjuk, vagy joghurtot a salátára.

Valahol persze olvastam is, hogy kell kicsit növelni az adagokat és a szervezet végül megszokja. Deszenzibilálás vagy mi a tudományos neve. Mint az arzénmérgezés...valamelyik detektíves regényben a néni úgy akarta kinyírni a férjét, hogy ő is mérgezte magát, nehogy a rossz csupor tejet igya meg és meghaljon. Így ha benyakalta az arzéosat, akkor se lett semmi baja, sőt azt igyekezett elhitetni a néppel, hogy véletlen került az arzén a kajába. Na persze valami okos detektív kifogott rajta...

Valahol olvastam is erről a dajta deszenzibilálásról. Persze ott éppen gyerekekkel való kísérletezésről volt szó, ami mondjuk teljesen más mintha az ember saját magát "mérgezi". Aztán majd az is kiderül, hogy jelen esetben mennyire volt okos ötlet az interneten található masszív hülyeség halmazból éppen ezt az ötletet okos dolognak tartani. :D

Ha jó sokáig nem jelentkeztem akkor kérem, megpusztultam :D

Persze közben keresgélem mivel is pótolhatom a tehet... találtam egy két remek leírást:

Paszuly főzelék

Tegnap bevásároltam a sarki zöldségesnél. Többek között vettem zöld paszulyt, levest akartam készíteni belőle, jó paradicsomosan. Igen ám, de jelenleg van karalábé leves és egy füstölt csont várja hogy elkészítsem a szemes paszulyt. Ez annyit jelent, hogy a hétre el vagyunk látva levesekkel. Hova még főzzem a zöld paszuly levest... Csakhogy a zöld paszulyt nem lehet annyit tartani, így tegnap készítettem belőle egy főzeléket. Nagyon finom lett!

Monday 7 June 2010

Karalábé leves

Leves szezon van minálunk! Ma elballagtam a zöldségesig és bevásároltam. Vettem hagymát, karalábét, banánt, paradicsomot, 2 barackot, murkot és zöld paszulyt. Mára karalábé levest terveztem.

Kicsit másképp készítettem mint eddig, de alig érződik a különbség. Egy enyhe savanykás íze van, de valahogy mintha kellemesebb lenne az íze. Ugyanis nem használtam tejet, helyette volt valami joghurt és az eresztékbe ebből tettem egy keveset. Kissé izgulok ezzel a tej dologgal, mert elég rossz ha nélkülöznöm kell a tejet, de remélem csak a kecsketejjel van bajom. Ugyancsak remélem, hogy a többi tejterméktől nem kell megválnom (joghurt, tejföl, sajtok, tejszín), mert az lesz igazán csak muris dolog.

Most egy ideig igyekszem nélkülözni a tejet minden formában, amit fogok venni az a tejpor, mert szerintem az már annyira "műanyag", hogy nem is tej. Aztán kiderül ... vagy beborul de remélem mégsem.

A karalábékat megpucoltam csíkokra vágtam, 2 murkot is megpucoltam és felszeleteltem, egy fazékba vizet tettem főni, egy (ugyancsak megpucolt) hagymát a vízbe raktam, 2 leveskocka, de ez helyettesíthető sóval is, majd bele a zöldségeket és hagytam amíg puhára főttek. Az eresztékbe tettem kevés lisztet, kicsi joghurtot és végül vízzel hígítottam fel, bele öntöttem és hagytam ezzel is lobbanni egy párat.

Holnapra is marad, de holnap már odateszem holnap utánra a füstölt csontos paszuly levest.

Saturday 5 June 2010

Kecsketej????

Elég érdekes dolog történt... kijöttünk falura, ahol ismerős asszisztensnő megnézett, és szerinte "ez nem himlő vagy egyéb gyerekbetegség".  Ekkor elkezdtünk gondolkozni, hogy mi is lehet, de még mindig ködben vagyunk. A héten rengeteg joghurtot ettem, minden nap, semmi bajom nem volt tőle. A múlt hónapban semmi olyan étel változás nem történt, ami mondjuk gyanakvásra adott volna okot. Egyetlen ami változott, hogy vittem haza 2x kecsketejet. Namármost próba szerencse alapon, azon nyomban töltöttem egy jó nagy csuporba kecsketejet és meg is ittam. Annyira jól esett, hogy még egy csuporral töltöttem :D Valami fél óra sem telt el, és nini... elkezdtek kiütések megjelenni az alkaromon, na meg viszketek megint.

A reakció szinte instant volt, és  jelen esetben nem csak "úgy tűnik", hogy megjelentek, hanem tényleg megjelentek, mert nem sokkal azelőtt nézegettük a karomat és nem voltak ott...

Nagyon fura, mert sok helyen azt írja, hogy a kecsketej jó még a tejallergiában szenvedőknek is, mert tulajdonképpen a tehéntejben található valami tejfehérje ellen van a reakció legtöbb esetben. Persze kaptam olyant is ami azt állítja, hogy a kecsketej is okozhat ilyent...  Egyelőre mellőzni fogom a kecsketejet, múljon el ez az akármi, jöjjön helyre a bőröm, aztán tutira még egy kísérletet teszek. Az is lehet, hogy csak valami időszakos érzékenység ez, majd elmúlik... "kinövöm" :D

Érdekes, hogy tehéntejet a héten ittam és attól nem jelentkezett semmi. Nagyon fura volt, hogy röviddel miután megittam megjelent, és az is fura egybeesés, hogy ez volt az egyetlen változás az utóbbi hónapok kajálásai között...

Thursday 3 June 2010

Joghurt tesztek

Ezen a héten joghurt teszteket végzünk :D A minap vásároltunk Milli literes, olyan téglalap vagy mi a csoda alakú dobozban levő joghurtot. Persze dobozostól vettük meg, nem csak a joghurtot, és bár az íze finom volt, mégis mintha liszt íz is érződött volna benne. Aztán megnéztük az összetevőket és elcsodálkoztunk, hogy minek a joghurtba tejpor... Sajna a dobozt eldobtam, fotó nincs, de nem mondanám, hogy joghurt szempontjából felejthetetlen élmény lenne...

Következő amit kipróbáltunk, a Viam névre keresztelt, kék alapszínű, margarétákkal "megáldott" kisvödrös joghurt volt. Ez sokkal vékonyabb volt mint a Milli, azonban ízre finomabb, joghurtosabb volt. Ja és majdnem 2 lejjel olcsóbb!

A harmadik a "Lechinta" termékek voltak. Ebből kipróbáltuk a joghurtot is, meg a vert tejet is. Meglepő de eddig ez volt a legfinomabb. Az össztevők között meg nem szerepek semmi fura... mármint tejpor meg társai (meg liszt, meg keményítő meg ki tudja mi). Árban a Viam és a Milli között van, a joghurt fél literes flakonban vásárolható, 2 lej, a vert tej literesben és 3,5. A boltot most fedeztük fel főtér fele menet, a kis kínai étterem mellett, szembe a Sooters-el. Van egy a Marasti téren is. Kíváncsi vagyok, hogy a sohpping centerekben van-e.

Na persze következnek még egyéb joghurtok is :D

Karfiol leves

Ma rájöttem mennyire öreg vagyok! Lejárt a jogsim. Persze a magam védelmére hozzáteszem nagyon fiatal (szemtelenül fiatal) voltam amikor levizsgáztam. Az érettségi helyett én erre tanultam veszettül :D. Ennek következtében elmentem a rendőrségre és hazafele jövet ugye betértem egy turkálóba. Nem akartam venni semmit, de végül leltem 2 szoknyát aminek nem bírtam ellen állni... Így hazahoztam, és magamban morfondíroztam, hogy ejsze megint bűnöztem és olyasmit vettem amire nem kimondottan volt szükségem.

Hogy csökkentsem a bűnömet, gondoltam főzők valami finom levest. Mivel nem volt nagy a bűn, ez is elég volt kiengesztelni az amúgy se haragos embert :))) Ha mondjuk sokkal többet költök, akkor természetesen FLEKKENNEL kezdem, mert a hús mégiscsak hús :D, de jelen esetben egy leves is megtette.

Betértem a közeli zöldségeshez és murkot akartam venni, majd megláttam egy gyönyörű karfiolt, így azonnal döntöttem, karfiol levest készítek. Persze a murkot is megvettem, mert azt is tettem a levesbe. Így olyan aranyosan tarka lett, nem csak a szokásos fehér.

Az elkészítése meg röhelyesen egyszerű: megpucoltam és apróra vágtam egy hagymát, kevés olajon megüvegesítettem, majd a murok egy részét is felapróztam, azt is az olajra dobtam, a többit meg lusta voltam felvágni, így hosszúkás nagyobb darabokban dobtam az edénybe. Majd a megtisztított karfiolt is beletettem, felöntöttem vízzel, kevés sóval és egy leveskockával ízesítettem, hagytam főni és a végén egy kis eresztékkel felöntöttem.

Rájöttem, hogy rengeteg levest lehet így készíteni, mindegyik finom lesz nagyon.

És természetesen a levesért cserébe megbocsájtották, hogy költekeztem :D